Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ провів присвячені Стандартам медичної допомоги при вірусних гепатитах вебінари
09.03.2021
14:54

ЦГЗ провів вебінари, присвячені Стандартам медичної допомоги хворим на вірусні гепатити

Центр громадського здоров’я організував вебінари для медичних працівників, які займаються лікуванням пацієнтів із вірусними гепатитами, а також для всіх дотичних до теми та зацікавлених у ній людей. Прослухати вебінари та переглянути презентації можна на сайті Центру за посиланням

Вебінари за участі національних та міжнародних експертів були присвячені передусім Стандартам надання медичної допомоги дорослим й дітям із вірусними гепатитами В та С. Міністерство охорони здоров’я затвердило нові Стандарти 15 січня 2021 року. 

Завдяки новим Стандартам доступ пацієнтів до лікування від вірусних гепатитів значно розширено.

Стандарти визначають, яким буде оновлений маршрут пацієнта з вірусним гепатитом і як буде організовано його лікування. Діагностика людей з підозрою на вірусні гепатити й осіб із груп ризику дає змогу виявляти хворобу на ранній стадії, зменшити кількість втрачених з-під нагляду пацієнтів і вчасно розпочати лікування.

Також нові Стандарти актуалізують профілактику вірусних гепатитів B та C. Важливим є і регулярне тестування людей з групи ризику, а для населення загалом рекомендовано хоча б раз у житті обстежитися. Групи ризику включають людей, які належать до категорій з високим рівнем поширеності вірусних гепатитів, або контактували з особами, що мають вірусний гепатит, або ж дотримуються поведінки з високим ризиком інфікування тощо.

Саме обтяжливість маршруту пацієнта і великий фінансовий тягар, що пов’язаний з обстеженнями, наразі є ключовим фактором, чому пацієнти не звертаються по лікування. Нові Стандарти спрощують і маршрут пацієнта, і етап діагностики.

Після встановлення діагнозу займатися лікуванням вірусних гепатитів може будь-який лікар, що пройшов відповідне навчання. Це значно економить час і зусилля пацієнта, а також робить лікування менш стресовим та емоційно виснажливим.

У Стандартах визначено алгоритми лікування пацієнтів з вірусним гепатитом зокрема і у різних комбінаціях з іншими хворобами та станами. Для пацієнтів, які раніше лікувалися пангенотипними препаратами прямої противірусної дії (ПППД) і не отримали бажаного результату від терапії, у нових Стандартах визначено також нові підходи до повторного лікування.

Загалом, нові Стандарти надання медичної допомоги дорослим й дітям із вірусними гепатитами В та С дають можливість пацієнтам максимально комфортно отримати якісне лікування, якого вони потребують.

Інші новини