Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
 Чернігівський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом святкує ювілей – 10 років
03.12.2015
12:37

Чернігівський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом святкує ювілей – 10 років

1 грудня 2015 року Комунальний заклад «Чернігівський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» відзначив 10-річчя свого заснування. Ця святкова дата співпала з Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом . 

Святкову подію під гаслом «10 років разом» відвідали губернатор Чернігівської області Валерій Кулич, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» професор Наталія Нізова, Голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, Начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш та керівник Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Анжела Мойсеєнко.

Чернігівська область належить до регіонів із середнім рівнем поширеності ВІЛ-інфекції. Протягом останніх чотирьох років, за деякими показниками епідемічної ситуації в області відмічаються ознаки стабільності. Так, темп приросту захворюваності на ВІЛ зменшився з +6% у 2010 році до + 1% у 2014 році, темп приросту смертності від СНІДу - з +66% у 2010 році, до -1% у 2014 році. Рівень поширеності ВІЛ серед населення області протягом останніх трьох років залишається сталим (близько 0,8%).

За 9 місяців 2015 року в Чернігівській області зареєстровано та взято під медичний нагляд 322 особи (з урахуванням дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів). Рівень захворюваності у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року зменшився на 10% і становить 30,1 на 100 тис. нас. Протягом 9 місяців в області діагностовано 121 випадок СНІДу та зареєстровано 49 випадків смерті від СНІДу.

Станом на 01.10.2015 р. у Чернігівській області під медичним наглядом перебуває 3 354 ВІЛ-інфіковані особи, поширеність становить 320 на 100 тис. населення та перевищує середній показник по країні (298,7 на 100 тис. нас.). Антиретровірусну терапію отримує 1 589 осіб.

Зусиллями високопрофесійного колективу Чернігівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом та завдяки тісній співпраці з регіональним представництвом ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» пацієнти з ВІЛ-інфекцією Чернігівської області сьогодні можуть отримувати медичну та соціальну допомогу і підтримку відповідно до найкращих світових практик.

Гості події привітали установу з важливим ювілеєм  та побажали подальшого розвитку, професійного зростання та нових цікавих ініціатив задля успішного досягнення спільної мети – подолання епідемії ВІЛ-інфекції в Україні і світі.

 

 

Інші новини