Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чи безпечно отримувати кілька щеплень в один день?
12.10.2022
11:23

Чи безпечно отримувати кілька щеплень в один день?

Комбінувати вакцини — безпечно! Підтвердженням цього є численні дослідження, а також світова практика за один візит отримувати захист від декількох захворювань. Зазвичай ваш сімейний лікар та педіатр індивідуально підбирає комбінацію вакцин. Важливим орієнтиром для його робити є: типи вакцин (живі та інактивовані), вік пацієнта, загальний стан здоровʼя. 

Розглянемо кілька типових ситуацій, де може виникнути питання щодо одночасного введення різних вакцин.

Національний календар профілактичних щеплень та діти

Якщо глянути на схему Національного календаря профілактичних щеплень, то ми побачимо, що деякі захворювання профілактуються одночасно. Наприклад в два місяці дитина має отримати вакцини проти: дифтерії та правця, кашлюка, поліомієліту, гепатиту В та хіб-інфекції. 

Дослідження показують, що одночасне введення різних комбінацій вакцин ефективне і не несе підвищеного ризику розвитку побічних реакцій. 

Проведення декількох щеплень під час одного відвідування лікаря має дві практичні цілі. По-перше, дитина проходить імунізацію і, таким чином, отримує захист якомога раніше в уразливі перші місяці життя. По-друге, отримання декількох щеплень одночасно означає, що дитині доведеться менше відвідувати лікаря, батьки заощадять час.

Поєднання за один візит щеплень календарних та рекомендованих можливе лише з рекомендації лікаря. 

Вакцинація проти грипу та COVID-19 для дорослих та дітей

За рекомендаціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з неживою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки. Або якщо такої можливості не було, то дотримуватись будь-яких часовим проміжків. Рекомендації НТГЕІ “Позиція №18-08/2022”, затверджені наказом МОЗ (від 02.09.2022 №1586). 

Національний календар профілактичних щеплень та рекомендовані вакцини для дорослих

Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці й продовжують надалі щодесять років. Наприклад, якщо вам 26, 36, 46 тощо, то ви повинні зробити ревакцинацію проти дифтерії та правця. Вміст однієї вакцини містить захист проти цих двох захворювань. 

Якщо ви хочете зробити щеплення проти правця та дифтерії і, до прикладу, проти COVID-19, то слід дотримуватися проміжку щонайменше два тижні. 

В інших випадках профілактики захворювань завжди консультуйтесь зі своїм сімейним лікарем.  

Нагадуємо, держава разом з партнерами закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Ви та ваша дитина можете отримати їх безоплатно в медзакладі.

Вакцини проти COVID-19 хоч і належать до рекомендованих, проте також безоплатні для усіх громадян. Зробити щеплення проти COVID-19 можна в центрах вакцинації та пунктах щеплення. 

Інші рекомендовані вакцини пацієнти купують в аптечній мережі власним коштом. 

Інші новини