Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому артеріальна гіпертензія це тихий вбивця?
17.05.2024
11:41

Чому артеріальна гіпертензія – це «тихий вбивця»?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 1,28 млрд дорослих людей у віці 30-79 років у всьому світі мають артеріальну гіпертензію. Приблизно 46 % дорослих з артеріальною гіпертензією не знають про це. Менше ніж у половини дорослих (42 %) цей стан діагностований і вони отримують лікування.

Артеріальна гіпертензія є основною причиною передчасної смерті у світі. Тому її і називають «тихим вбивцею». Чим довше цей стан залишається не діагностованим і людина не отримує необхідного лікування, тим вищий ризик ураження життєво важливих органів та розвитку інфаркту міокарда, інсульту, серцевої недостатності, ниркової недостатності, сексуальної дисфункції, проблем із зором, аж до сліпоти.

Єдиний спосіб визначити підвищення артеріального тиску – вимірювати його.

Що ж таке артеріальний тиск?

Артеріальний тиск вимірюється на артеріях – головних судинах тіла людини – і визначає силу тиску крові на стінки артерій.

При вимірюванні артеріального тиску необхідно враховувати два важливих значення:

- верхнє – тиск на артерії під час серцевих скорочень (систолічний);

- нижнє – тиск на артерії, коли серцевий м’яз розслабляється між ударами (діастолічний).

Який артеріальний тиск вважається нормальним?

- < 120/< 80 – оптимальний артеріальний тиск

- 120-129/80-84 мм рт. ст. – нормальний артеріальний тиск

- 130–139/85–89 мм рт. ст. – високий нормальний артеріальний тиск

- 140-159/90-99 мм рт. ст. – артеріальна гіпертензія 1 ступеня

Будьте уважними до себе. Якщо ваш артеріальний тиск перевищує 140/90 мм рт. ст., прислухайтеся до порад лікаря і дотримуйтесь його призначень. 

Як контролювати артеріальний тиск?

Якщо ви маєте підвищений артеріальний тиск, розпочніть із внесення змін у свій спосіб життя, зокрема обмежте кількість солі в раціоні, контролюйте масу тіла, займайтеся фізичними вправами, відмовтеся від куріння та алкоголю. 

Якщо у вас цукровий діабет або інші хвороби та фактори ризику, лікар призначить вам медикаментозну терапію. Регулярний прийом ліків нормалізує артеріальний тиск і покращить стан вашого здоров’я.

Як вимірювати артеріальний тиск в домашніх умовах?

Обов’язково придбайте собі тонометр, він стане вашим незамінним помічником. Обирайте напівавтоматичні та автоматичні моделі і дотримуйтесь правил вимірювання артеріального тиску:

- Сядьте зручно на стілець. Ваша спина має спиратись на його спинку.

- Одягніть манжету на оголене плече на рівні серця. Манжета щільно прилягає до плеча, але не надто туго.

- Нижня частина манжети повинна знаходитись на 1-2 см вище ліктьового згину.

- Лікоть і передпліччя лежать на столі.

- Ступні поставте на підлогу, не схрещуйте їх.

Принаймні за 30 хвилин до вимірювання не куріть, не вживайте каву. Вимірюйте артеріальний тиск у спокійному стані. Під час цього не рухайтесь і не розмовляйте.

Проводьте вимірювання двічі на день – зранку й ввечері. І обов’язково ведіть щоденник вимірювань. Оскільки регулярний запис показників артеріального тиску допоможе вашому лікарю оцінити ефективність лікування та, за потреби, скоригувати його.

Вимірювання артеріального тиску в домашніх умовах допомагає виявити «гіпертензію білого халата», коли при вимірюванні тиску в кабінеті лікаря, він вищий, ніж при вимірюванні вдома,  та «масковану гіпертензію» — протилежну ситуацію, на які припадає 23 % та 16 % випадків відповідно неправильного діагнозу. 

Регулярне вимірювання артеріального тиску, дотримання призначень лікаря та корекція способу життя допоможуть врятувати від небезпечних наслідків нелікованої гіпертензії для вашого здоров’я. Найкращою протидією цьому «тихому вбивці» буде регулярне вимірювання кров’яного тиску та, за потреби, медикаментозне лікування, призначене лікарем.


 

Інші новини