Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
До 2020 року рівень охоплення щепленнями має становити 95% — Володимир Курпіта
10.12.2018
10:00

До 2020 року рівень охоплення щепленнями має становити 95% — Володимир Курпіта

Імунопрофілактика — пріоритет № 1 для системи громадського здоров’я. Про це під час щорічної конференції «Вакцинація — вчасний захист. Вакцинація в контексті реформи охорони здоров’я України» заявив Володимир Курпіта, Генеральний директор ЦГЗ МОЗ України.

«За останні роки ситуація із вакцинацією в Україні значно покращилася. Завдяки закупівлям імунобіологічних препаратів через міжнародні організації в нас більше немає дефіциту вакцин, як це було раніше. Також регіони можуть самостійно перерозподіляти вакцини як усередині області, так і між собою. Однак і досі, незважаючи на спалахи інфекційних захворювань, таких як кір, охоплення щепленнями недостатнє для створення колективного імунітету», — розповів Володимир Курпіта.

Для досягнення показника у 95% МОЗ запроваджує довгострокове планування (на три роки) у закупівлях імунобіологічних препаратів (вакцин) на національному рівні з урахуванням залишків.

«Ми будемо планувати закупівлі відразу на три роки. Потреба базуватиметься на демографічних показниках. Вже зараз є такий прорахунок на найближчі три роки, тож ми точно знаємо, скільки препаратів потрібно закупити та скільки це коштуватиме державі, — наголосив Володимир Курпіта. — Під час розрахунку, окрім закупівлі шприців для вакцинації та боксів для утилізації матеріалів, закладається 25% резервних вакцин для реагування на екстрені ситуації».

За словами директора Центру громадського здоров’я, у найближчих планах — ліквідація електронного інструменту статистичної звітності «Укрвак» та кабінетів щеплень. «Кабінети щеплень скасовуються, натомість будуть пункти щеплень. Це спрощує організацію роботи амбулаторій, ФОПів тощо», — поінформував Володимир Курпіта.

Для сфери імунопрофілактики розроблено чотирирічну стратегію розвитку: вона передбачає пріоритетність імунопрофілактики для політиків, справедливий доступ до вакцинації, підвищення цінності імунопрофілактики та створення соціального попиту на імунізацію, а також забезпечення сталості всіх процесів.

Вакцини, закуплені за бюджетні кошти, передаватимуться приватним закладам охорони здоров’я: «Наразі на обговоренні знаходиться порядок розподілу вакцин, закуплених за кошти національного бюджету, в якому буде розписаний механізм передачі вакцин в приватні заклади», — повідомив Володимир Курпіта.

Із 2020 р. буде змінено Календар профілактичних щеплень, а з 2021 р. планується закупівля нових видів вакцин для України. Крім того, для закладів охорони здоров’я буде впроваджено порядок заохочень чи покарань за належний чи недостатній рівень охоплення щепленнями.

Інші новини