Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
До Всесвітнього дня донора: план розвитку національної системи крові в Україні
14.06.2018
10:30

До Всесвітнього дня донора: план розвитку національної системи крові в Україні

Щорічно в Україні стають донорами крові близько 500 тис людей. 70% з них здають кров лише один раз. У світі ж активно пропагують, впроваджують і підтримують регулярне добровільне та безоплатне донорство крові. Такий вид донорства – найбільш безпечний ресурс якісної крові. Безоплатні донори мають іншу мотивацію, аніж платні, та ретельніше готуються до здачі крові. Для того, аби центри крові могли зарекрутувати та утримати таких донорів для багаторазової здачі, сама система крові має бути змінена та осучаснена.  

МОЗ України розробив проект стратегії, що має дати старт змінам у системі крові. Основна мета розробленого документу та передбачених ним змін – безпечний, якісний та доступний компонент крові для пацієнта. Пропонована стратегія – це оновлена редакція документу, написаного у 2016 році, доопрацьована у відповідності з нормативно-правовими актами медичної реформи. Оновлена редакція вже пройшла громадське обговорення. Після погодження Міністерством юстиції України документ буде винесено на затвердження Уряду.  

Стратегія передбачає оптимізацію самих центрів крові та запровадження ефективного управління наявними запасами компонентів крові. Перші кроки уже зроблено.

Так, наприклад, почалась оцінка центрів крові. Результати оцінки допоможуть визначити, наскільки обласні спеціалізовані установи і заклади переливання крові готові до акредитації відповідно до вимог Директив Європейського Союзу і стандартів Ради Європи щодо якості та безпеки крові. За результатами оцінки Міністерство визначить, як розвивати центри далі – посилювати виїзні служби, реорганізовувати, замінювати обладнання тощо.  

Наступним кроком стане вдосконалення законодавчої бази щодо донорства крові. Зміни передбачають запровадження ліцензування центрів крові, врегулювання державно-приватного партнерства, а також взаємодії держави і громадського сектору у питаннях донорства крові.

Буде змінено і саму структуру системи забезпечення українських пацієнтів компонентами крові. Планується створення трансфузіологічного центру, який координуватиме, управлятиме і моніторитиме програми національної системи крові. З травня 2018 року ці функції виконує відділ безпеки крові та донорства при Центрі громадського здоров'я. Заготівлю крові та її компонентів робитимуть обласні і міські станції переливання крові. Попередньо вони мають  пройти акредитацію і відповідати стандартам ЄС. При лікарнях будуть створені банки крові, які надаватимуть трансфузіологічну допомогу, прораховуватимуть потреби та слідкуватимуть за дотриманням умов збереження компонентів крові, належним застосуванням та реакціями у пацієнтів.

У планах також створення єдиного національного реєстру донорів.

Інші новини