Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
01.04.2019
15:00

Фахівці ЦГЗ поліпшили навички з епіднагляду за надзвичайними подіями

25–29 березня у столиці відбувся семінар з актуальних питань епідеміологічного нагляду в громадському здоров’ї.

Участь у заході взяли представники ЦГЗ, Харківського, Одеського та Львівського обласних лабораторних центрів, МОЗ України, компанії Black and Veatch Special Projects Corp., ВООЗ та санітарно-епідеміологічних управлінь МО України. Навчання проводили фахівці Глобального операційного центру з виявлення захворювань (GDDOC) Центру контролю та профілактики захворювань (CDC, США) д-р Олег Білуха і д-р Россан Філен.

На семінарі було розглянуто, зокрема, такі аспекти епідеміологічного нагляду за надзвичайними подіями (ЕНП):

  • інструмент прийняття рішень для оцінювання та повідомлення про подію, що може являти собою надзвичайну ситуацію у громадському здоров’ї, визначений міжнародними медико-санітарними правилами (ВООЗ, 2005);
  • ранжування та принципи виявлення потенційних джерел інформації;
  • особливості верифікації сигналів та оцінювання ризиків надзвичайних подій.

Також учасники ознайомилися з організацією роботи підрозділу ЕНП, який призначений для забезпечення єдиного джерела надійної, вичерпної та якісної інформації про спалахи захворювань та інші загрози здоров’ю. ЕНП відбувається шляхом систематичного збирання та аналізу даних про події у галузі громадського здоров’я — з метою раннього виявлення, класифікації ризиків, що пов’язані з цими подіями, поширення інформації про подію та сприяння реалізації відповідних оперативних інтервенцій.

Інші новини