Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фахівці обговорили удосконалення послуг із тестування на ВІЛ в Україні
12.10.2018
12:00

Фахівці обговорили удосконалення послуг із тестування на ВІЛ в Україні

10 жовтня у приміщенні МБФ «Альянс громадського здоров’я» відбулося чергове засідання робочої групи з удосконалення послуг із тестування на ВІЛ (РГ ПТВ).

У обговоренні взяли участь фахівці національного рівня — члени робочої групи, спеціалісти з епіднагляду, моніторингу і оцінки, профілактики та інші експерти, які працюють у галузі охорони здоров’я, а також представники НУО, залучені до реалізації заходів із протидії ВІЛ/СНІДу.

На порядок денний було винесено такі питання:

  • стан розробки та погодження законодавчих актів з питань ВІЛ/СНІДу, що спрямовані на досягнення цілей Fast Track;
  • забезпечення прав шукачів притулку, біженців та осіб, які потребують додаткового захисту в Україні, із доступу до ПТВ;
  • вимоги до немедичних закладів, що надають ПТВ, і порядок професійної підготовки осіб для виконання медичних процедур, які не потребують медичної освіти;
  • зміни до наказу МОЗ від 08.02.2013 № 104 «Про затвердження Переліку та Критеріїв визначення груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ».

Учасники наради, зокрема, обговорили зміни до регуляторних актів у сфері ПТВ, епіднагляду, лабораторної діагностики ВІЛ-інфекції та підтримали пропозицію щодо прискорення їхнього затвердження. Це сприятиме проактивному залученню до процедури тестування медичних закладів первинної ланки, НУО, вчасному взяттю на облік ВІЛ-позитивних людей та початку АРТ, підвищенню якості лабораторного обстеження на ВІЛ, швидшому досягненню результату, зменшенню витрат на лабораторні дослідження.

Також у рамках засідання РГ ПТВ було розглянуто перелік та критерії визначення ключових і пріоритетних груп щодо інфікування ВІЛ, які впливають на поширення ВІЛ та відіграють істотну роль у ефективній протидії ВІЛ/СНІДу на сучасному етапі епідемії ВІЛ в Україні.

Нагадаємо: робочу групу з удосконалення послуг із тестування на ВІЛ затверджено наказом ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» від 08.06.2017 № 161, зі змінами від 19.04.2018 № 23.

Захід відбувся за сприяння проекту SILab «Підтримка системи епіднагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій МОЗ України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров’я», котрий упроваджує ЦГЗ, за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), у рамках Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги у зв’язку зі СНІДом (PEPFAR).

Інші новини