Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інформація про якість води в межах пляжів станом на 6 серпня 2021 року
09.08.2021
14:28

Інформація про якість води в межах пляжів станом на 6 серпня 2021 року

У цьому оздоровчому сезоні в рамках моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) на річках і водоймищах України здійснюється постійний лабораторний контроль за якістю води водоймищ на річкових пляжів.

Моніторинг якості води з пляжів на річках і водоймах

За період з 30 липня до 5 серпня 2021 року було досліджено: 

  • 156 проб річкової води за мікробіологічними показниками, з них не відповідало нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) 48 проб (30,8%); проведено 535 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 50 досліджень (9,3%).
  • 75 проб річкової води за хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 16 проб (21,3%); проведено 648 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 39 досліджень (6,0%).

За результатами перевищень показників у воді водойм надані рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, питання заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із прийняттям відповідних рішень.

Перелік пляжів, які перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 6 серпня 2021 року із відповідністю якості води водоймищ додається в табличному форматі:

Моніторинг якості води з пляжів на території південних областей України, які мають вихід на морське узбережжя, і м. Київ

У цьому оздоровчому сезоні в межах нагляду за місцями рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) проводиться спостереження за якістю води на 86 пляжах у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, які мають вихід на морське узбережжя, з них 49 морських і 37 річкових, у тому числі і в м. Києві на р. Дніпро.

З 30 липня до 5 серпня 2021 року досліджено: 

  • 183 проби води (з них 115 морської) за мікробіологічними показниками; 
  • 72 проби води (55 — морської) за хімічними показниками. 

39 проб води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення (у м. Маріуполь, м. Запоріжжя, м. Енергодар, м. Миколаїв, м. Первомайськ, м. Київ) та 8 за хімічними показниками (у м. Запоріжжя, м. Миколаїв, м. Нова Одеса). 

Відхилення на цьому зареєстровані за мікробіологічними показниками в дослідженнях річкової та морської води — відповідно 48,5% із 68 досліджених проб та 5,2% із 115, за хімічними показниками — 23,5% із 17 проб річкової та 7,3% із 55 проб морської води. 

Ситуація на пляжах у регіонах

У Донецькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 15 пляжів: 5 морських у м. Маріуполь і 4 у Першотравневому районі на Азовському узбережжі (сс. Ялта, Урзуф, Юр’ївка, Мелекіно), 6 у м. Лиман на р. Сіверський Донець та у межах «Блакитних озер».

У межах здійснення моніторингу досліджено 15 проб води (з них 9 морської) за мікробіологічними показниками, та 4 проби морської води — за хімічними. 

Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 5 пробах морської води за індексом ЛКП (міські пляжі у м. Маріуполь — по вул. Виноградна, 140, у р-ні водної станції «Куточок» — по 70000, у р-ні СРЗ, с. Піщане, у р-ні кафе «Rafale» — по 240000; у р-ні готелю «Турист» — 24000). За хімічними показниками — у 4 пробах морської води (пляжі у сс. Ялта, Урзуф, Юр’ївка, Мелекіно). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

У Запорізькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 14 пляжів (10 морських на Азовському узбережжі і 4 річкових у м. Запоріжжя та м. Енергодар).

У рамках моніторингу досліджено 15 проб води (з них 11 морської) за мікробіологічними показниками, та 11 проб (7 — морської) — за хімічними. 

Відхилення від стандарту виявлено у 2 пробах річкової води за індексом ЛКП показниками (пляж «Правий берег» у м. Запоріжжя — 24000, пляж у м. Енергодар — 110000); за хімічними показниками — у 1 пробі річкової води (пляжі у м. Запоріжжя). У с. Новокостянтинівка проби не відбирались. Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води. 

У Миколаївській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 7 пляжів (3 морських і 4 річкових) у Коблево-Рибаківській зоні (Коблево-лиман-море) у Березанському районі, у м. Миколаїв на Дніпро-Бузькому лимані, м. Первомайськ (міський «Райдуга»), м. Южноукраїнськ (міський), м. Нова Одеса (міський) та м. Миколаїв («Стрілка» в парку «Перемога») на р. Південний Буг.

У рамках моніторингу досліджено 14 проб води (з них 7 морської) за мікробіологічними показниками, та 9 проб (4 — морської) — за хімічними. 

Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі морської води за індексом ЛКП (пляж у с. Коблево — 6200) та 3 пробах річкової води за індексом ЛКП (пляж у м. Первомайськ — 70000 і 240000, пляж «Стрілка» у м. Миколаїв — 90000); за хімічними показниками — у 3 пробах морської води (пляжі у м. Нова Одеса, пляж «Стрілка» у м. Миколаїв). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

В Одеській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 морських пляжів у м. Одеса (9) та приморських районах області (у м. Южне, с. Сичавка і с. Вапнярка Лиманського району, с. Грибівка і с. Кароліно-Бугаз Овідіопольського району).

У рамках моніторингу досліджено 64 проби морської води за мікробіологічними показниками, та 22 проби — за хімічними. Відхилень від стандарту за поточний період не виявлено.

У Херсонській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 19 пляжів (10 морських на Чорноморському узбережжі і 9 річкових на р. Дніпро й у межах Каховського водосховища).

У рамках моніторингу досліджено 41 пробу води (18 — морської) за мікробіологічними показниками, та 22 проби води (14 — морської) — за хімічними. Відхилень від стандарту за поточний період не виявлено.

У м. Київ під наглядом перебуває 14 річкових пляжів та зон відпочинку, що розташовані на р. Дніпро: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» — у Гідропарку, «Передмістна слобідка», «Центральний», «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Райдуга» й «Тельбін» — на озерах у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Вербний» — на оз. Вербне й «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» — на р. Десенка та пляж «Чорторий» у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

Міжнародну відзнаку «Блакитний прапор» отримали: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» в Гідропарку, «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» на р. Десенка та пляж «Чорторий» — у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

У рамках моніторингу досліджувалося 28 проб річкової води за мікробіологічними показниками.

Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 28 пробах за індексом ЛКП («Веселка» — 22000, «Венеція» — 30000, «Дитячий» — 22000, «Золотий» — 17000, «Молодіжний» — 17000, «Передмістна слобідка» — 27000, «Центральний» — 44000, «Чорторий» — 23000, «Троєщина» — 20000, «Райдуга» — 110000, «Тельбін» — 87000, «Пуща-Водиця» — 240000, «Вербне» ​​— 17000). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби.

За даними ДУ «Лабораторний центра МОЗ України на водному транспорті» під наглядом перебуває 1 морський пляж, що розташований на морському узбережжі у м. Чорноморськ Одеської області (пляж міський).

У рамках моніторингу проводяться досліджено 6 проб морської води за мікробіологічними та 4 проби води за хімічними показниками. Відхилень від стандарту не виявлено.

Інші новини