Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інформація про якість води в межах пляжів станом на 9 липня 2021 року
12.07.2021
16:50

Інформація про якість води в межах пляжів станом на 9 липня 2021 року

У цьому оздоровчому сезоні в рамках моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) на річках і водоймищах України здійснюється постійний лабораторний контроль за якістю води водоймищ на річкових пляжів.

Моніторинг якості води з пляжів на річках і водоймах

За період з 2 до 8 липня 2021 року було досліджено 150 проб річкової води за мікробіологічними показниками, з них не відповідало нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) 40 проб (26,7%); проведено 448 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 54 дослідження (5,1%).

За період з 2 до 8 липня 2021 року було досліджено 117 проб річкової води за хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 24 проби (20,5%); проведено 947 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 48 досліджень (5,1%).

За результатами перевищень показників у воді водойм надані рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, питання заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із прийняттям відповідних рішень.

Перелік пляжів, які перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 9 липня 2021 року із відповідністю якості води водоймищ додається в табличному форматі:

Моніторинг якості води з пляжів на території південних областей України, які мають вихід на морське узбережжя, і м. Київ

У цьому оздоровчому сезоні в межах нагляду за місцями рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) проводиться спостереження за якістю води на 83 пляжах у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, які мають вихід на морське узбережжя, з них 46 морських і 37 річкових, у тому числі і в м. Києві на р. Дніпро.

З 2 до 8 липня 2021 року досліджено 172 проби води (з них 113 морської) за мікробіологічними показниками, та 87 проб (49 — морської) — за хімічними. 26 проб води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення (у м. Миколаїв, м. Маріуполь, м. Запоріжжя, м. Енергодар, м. Київ) та 7 за хімічними показниками. 

Відхилення на цьому тижні зареєстровані за мікробіологічними показниками в дослідженнях річкової та морської води — відповідно 33,9% із 59 досліджених проб та 5,3% із 113, за хімічними показниками — 15,8% із 38 проб річкової та 2,0% із 49 проб морської води. 

Ситуація на пляжах у регіонах

У Донецькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 15 пляжів: 5 морських у м. Маріуполь і 4 у Першотравневому районі на Азовському узбережжі (сс. Ялта, Урзуф, Юр’ївка, Мелекіно), 6 у м. Лиман на р. Сіверський Донець та у межах «Блакитних озер».

У межах здійснення моніторингу досліджено 15 проб води (з них 9 морської) за мікробіологічними показниками, та 5 проб річкової води — за хімічними.

Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 1 пробі морської води за індексом ЛКП (міський пляж у м. Маріуполь у р-ні водної станції «Куточок» — 6200) та у 2 пробах річкової води (пляжі «Кокос», «Арбор» у м. Лиман — 6200). Станом на 9 липня 2021 року у пробах води з громадських пляжів у с. Мелекіно виділено бактерію V.parahaemolyticus (збудник холероподібних діарей, може викликати діарею, харчові отруєння або гастроентерити), у с. Урзуф — бактерії V.parahaemolyticus, V.salmonella typhimurium, у смт. Ялта — бактерію V.salmonella typhimurium (збудник сальмонельозу тифоподібного, може викликати діарею або гострий гастроентерит). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

У Запорізькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 14 пляжів (10 морських на Азовському узбережжі і 4 річкових у м. Запоріжжя та м. Енергодар).

У рамках моніторингу досліджено 13 проб води (з них 9 морської) за мікробіологічними показниками, та 11 проб (7 — морської) — за хімічними.

Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі морської води за індексом ЛКП (пляж у м. Бердянськ – 14000) та у 2 пробах річкової води (пляж «Правий берег» у м. Запоріжжя, пляж у м. Енергодар), та у 1 пробі річкової води за хімічними показниками (пляж у м. Енергодар). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води. 

У Миколаївській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 7 пляжів (3 морських і 4 річкових) у Коблево-Рибаківській зоні (Коблево-лиман-море) у Березанському районі, у м. Миколаїв на Дніпро-Бузькому лимані, м. Первомайськ (міський «Райдуга»), м. Южноукраїнськ (міський), м. Нова Одеса (міський) та м. Миколаїв («Стрілка» в парку «Перемога») на р. Південний Буг.

У рамках моніторингу досліджено 14 проб води (з них 7 морської) за мікробіологічними показниками, та 10 проб (4 — морської) — за хімічними.

Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі річкової води за індексом ЛКП (пляж у м. Южноукраїнськ — 13000), за хімічними показниками — у 2 пробах морської води (пляжі у м. Миколаїв). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

В Одеській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 морських пляжів у м. Одеса (9) та приморських районах області (у м. Южне, с. Сичавка і с. Вапнярка Лиманського району, с. Грибівка і с. Кароліно-Бугаз Овідіопольського району).

У рамках моніторингу досліджено 64 проби морської води за мікробіологічними показниками, та 28 проб — за хімічними. Відхилень від стандарту за поточний період не виявлено.

У Херсонській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 19 пляжів (10 морських на Чорноморському узбережжі і 9 річкових на р. Дніпро й у межах Каховського водосховища).

У рамках моніторингу досліджено 44 проби води (з них 16 морської) за мікробіологічними показниками, та 10 проб води (2 — морської) — за хімічними.

Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі річкової води за індексом ЛКП (пляж «Молодіжний» у м. Херсон — 6200). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

У м. Київ під наглядом перебуває 14 річкових пляжів та зон відпочинку, що розташовані на р. Дніпро: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» — у Гідропарку, «Передмістна слобідка», «Центральний», «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Райдуга» й «Тельбін» — на озерах у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Вербний» — на оз. Вербне й «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» — на р. Десенка та пляж «Чорторий» у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

Міжнародну відзнаку «Блакитний прапор» отримали: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» в Гідропарку, «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» на р. Десенка та пляж «Чорторий» — у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

У рамках моніторингу досліджувалося 14 проб річкової води за мікробіологічними показниками, та 148 проб — за хімічними.

Відхилення від стандарту за звітний період виявлено у 14 пробах за індексом ЛКП («Веселка» — 13000, «Венеція» — 21000, «Дитячий» — 21000, «Золотий» — 13000, «Молодіжний» — 13000, «Передмістна слобідка» — 13000, «Центральний» — 30000, «Чорторий» — 14000, «Троєщина» — 30000, «Тельбін» — 19000, «Райдуга» — 52000, «Вербне» — 15000, «Пуща-Водиця» — 31000, «Галерний» — 36000) та у 3 пробах за хімічними показниками (пляжі «Вербне», «Пуща-Водиця»). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби.

За даними ДУ «Лабораторний центра МОЗ України на водному транспорті» під наглядом перебуває 1 морський пляж, що розташований на морському узбережжі у м. Чорноморськ Одеської області (пляж міський).

У рамках моніторингу проводяться досліджено 8 проб морської води за мікробіологічними та 8 проб води за хімічними показниками. Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі морської води за індексом ЛКП. Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

Інші новини