Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Кількість смертей від вірусних гепатитів у світі перевищує смертність від ВІЛ/СНІД
27.07.2017
17:32

Кількість смертей від вірусних гепатитів у світі перевищує смертність від ВІЛ/СНІД

В Україні 1,2 мільйона людей – а це приблизно 3% населення  - інфіковані гепатитом С за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Однак, за результатами моніторингу груп ризику, рівень інфікування вірусом гепатиту С значно перевищує ці показники і сягає 40–60% серед деяких груп ризику. У світі понад 70 мільйонів людей інфіковані гепатитом С, а загальна кількість смертей від вірусних гепатитів зрівнялась з кількістю смертей від туберкульозу і перевищує смертність від ВІЛ/СНІД.

Однією із основних причин інфікування гепатитом С залишаються небезпечні ін’єкційні практики. Для профілактики гепатиту С вимагайте безпечних медичних та косметичних процедур і належної стерилізації інструментів. Гепатит С може проходити безсимптомно, тому якщо ви у групі ризику – пройдіть тестування і дізнайтеся про свій статус.

Понад 95% людей із хронічною формою гепатиту С можуть повністю вилікуватися впродовж 3-місячного курсу лікування. Ліки від гепатиту С ефективні і мають мінімум побічних ефектів. В Україні зареєстровано 6 із 9 рекомендованих ВООЗ препаратів для лікування гепатиту С.

За даними 2015 року у світі 257 мільйонів людей живуть із хронічним гепатитом В  і з них лише 9% знає про свій діагноз. Минулоріч в Україні було зареєстровано 19 583 випадки захворювання на гепатит В.

Запобігти захворюванню на гепатит В можна завдяки безпечній і ефективній вакцині. Вакцинація передбачає 3 щеплення – у першу добу від народження, у віці 1 місяць і 6 місяців. Дорослим, які з якихось причин не були вакциновані у дитинстві теж необхідно зробити щеплення і захиститися від гепатиту В.

У боротьбі із вірусними гепатитами орієнтиром для України є Стратегія сектору глобальної охорони здоров'я ВООЗ щодо вірусних гепатитів на 2016-2021 рр., що встановлює цілі до 2020 та 2030 років щодо елімінації вірусних гепатитів В та С у світі. Ця стратегія передбачає 5 ключових інтервенцій, зокрема імунізацію від гепатиту В, попередження передачі вірусу гепатиту В від матері до дитини, програми безпеки крові та медичних процедур, програми запобіганні передачі гепатитів В і С серед споживачів ін’єкційних наркотиків, тестування і лікування.

Більше інформації про вірусні гепатити: http://bit.ly/2uFE4iN

Детальніша інформація про вакцинацію від гепатиту В: http://bit.ly/2vaXfny

Інші новини