Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міжнародні експерти високо оцінили систему громадського здоров’я в Україні
25.03.2019
17:40

Міжнародні експерти високо оцінили систему громадського здоров’я в Україні

18–21 березня тривала Друга місія WHO-IANPHI-ASPHER щодо огляду основних функцій Центру громадського здоров’я МОЗ України. Захід відбувся за участі представників Міжнародної асоціації національних інститутів громадського здоров’я (IANPHI), Асоціації шкіл охорони здоров’я у Європейському регіоні (ASPHER) та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Місія мала розглянути основні функції ЦГЗ щодо його призначення та національних пріоритетів у сфері охорони здоров’я, зіставити головні необхідні компетенції громадського здоров’я і ключові функції ЦГЗ та оцінити потреби компетенції громадського здоров’я у розвитку.

Д-р Анна Ціховська, керівниця програми служби громадського здоров’я відділу системи охорони здоров’я Європейського регіонального бюро ВООЗ, за результатами візиту до Центру відзначила швидкі темпи реформування та розбудови системи громадського здоров’я в Україні:

«Якщо ми поглянемо на Центр громадського здоров’я, то за останній рік він демонструє набагато швидші й вищі показники успішності реформування, ніж за два роки до того. Однією з вагомих передумов цьому є те, що Центр громадського здоров’я України зміг з’єднатися зі своїми закордонними партнерами. Сьогодні для України дуже важливо налагодити зв’язок всередині країни між регіональними центрами, які нині створюються в областях.

Однією з особливостей України є те, що в більшості країн реформи відбуваються поступово, а в Україні не було м’якого переходу зі старої системи до нової. Дуже швидко почала розбудовуватися абсолютно нова система, і ми тут для того, щоб допомогти налагодити продуктивну взаємодію між всіма центрами та рівнями. У багатьох країнах ми стикаємося з так званою „старістю“, тобто це ті країни, які не хочуть змін. Можливо, не завжди очевидно, як і куди люди хочуть рухатися, але зміни є і ми бачимо бажання до ще більших змін. Ми також помітили, що в Україні на керівних посадах дуже багато молодих людей і саме молодь є тією силою, яка рухає цю державу. Ми бачимо, що українці хочуть змін, і віримо, що Україна впорається».

Партнерська підтримка України ВООЗ дала змогу Міністерству охорони здоров’я та ЦГЗ зокрема зробити низку успішних кроків не лише в реформуванні системи охорони здоров’я, а й у боротьбі з найбільш поширеними захворюваннями.

Конкретними результатами другої місії є сформоване розуміння щодо доступних основних функцій та спроможності вирішувати національні пріоритетні питання у сфері охорони здоров’я, а також колективна оцінка потреб розвитку основних компетенцій у сфері охорони здоров’я.

Інші новини