Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
звіт ЦГЗ
20.06.2022
15:03

Національна відповідь програм протидії ВІЛ, ТБ, ВГ та ЗПТ на широкомасштабне вторгнення росії: звіт Центру громадського здоров'я

Україна вже більше 3-х місяців протистоїть повномасштабному нападу російської федерації. За цей час ворог повністю відкрив своє обличчя і показав, що готовий нищити абсолютно все, що може потрапити в приціл його зброї та ненависті. Навіть якщо це пацієнти медичних закладів і безпосередньо самі лікарні. Після 24 лютого 2022 року росія завдала руйнувань 739 медичним закладам, з яких понад 118 зруйновано вщент та відновленню не підляга- ють (дані МОЗ України станом на 17 червня).

Вперше в історії незалежної України система охорони здоров’я приймає такий масштабний виклик. Колосальні ризики, нечувані досі наслідки війни торкнулись і напрямків роботи з чутливими групами населення – людей, які потребують лікування туберкульозу, ВІЛ-інфіковані люди, люди з вірусними гепатитами та люди, які потребують замісної підтримувальної терапії. 

Саме тому, як фахівці програмних відділів Центру громадського здоров'я зустріли кризову ситуацію та як реагували на неї, присвячений звіт «Національна відповідь програм протидії ВІЛ, ТБ, ВГ та ЗПТ на широкомасштабне вторгнення росії». 

У звіті представлені ті надбання, які ми мали до війни, описана шкода, завдана ворогом нашим здобуткам, медикам, пацієнтам, та термінові неординарні дії фахівців Центру та усіх партнерів, реалізовані для мінімізації втрат галузі. Мова йде, зокрема, про управлінські рішення, адаптацію до логістичних проблем, збір актуальної інформації про потреби закладів охорони здоров'я і пацієнтів та пошук рішень для їх забезпечення, налагодження зв'язків з закордонними клініками та партнерами для підтримки пацієнтів, які виїхали за кордон. 

ЛЮДМИЛА ЧЕРНЕНКО – ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР ЦЕНТРУ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

«Той жах, який принесла в нашу країну росія, не описати словами. Це ніколи не матиме виправдань. Що буде далі, що ми можемо зробити, щоб стати справжньою опорою для людей? В нас не було часу на роздуми, ми всі почали діяти віддано, згуртовано. Звісно, що кожен найбільше переживав за власні сім’ї, дітей, але ні на йоту не зменшив своєї уваги до переживань інших. А від роботи кожного працівника Центру залежать сотні тисяч життів, в буквальному сенсі. І ніхто з нашого колективу не покинув своєї справи, ми стали навпаки ще сильніше. 24/7 ми на доступі один з одним, шукаємо як в умовах постійних атак допомагати і медикам, і пацієнтам. Де б вони не були. Якщо щось не вдається одразу, ми шукаємо шляхи вирішення до тих пір, поки проблема не буде вирішена. І я горда очолювати таку команду, бути причетною до наших і маленьких, і великих справ. Бо всі вони – це чиєсь врятоване або покращене життя». 

Центр громадського здоров'я висловлює свою щиру подяку усім партнерам, які були і залишаються поруч в цей складний час. Які б випробування не стояли перед нами, ми щасливі, що ви з нами: Міністерство охорони здоров’я України, ВООЗ, Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, PEPFAR, CDC, ЮНЕЙДС, Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Благодійна організація «100 % ЖИТТЯ», регіональні команди, які працюють з ключовими групами населення, лікарі, які прийняли на себе потужний удар ворога, представники бізнесу, волонтери та багато інших.

Ми обов'язково переможемо!

 

Звіт українською мовою
Звіт англійською мовою 

Інші новини