Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Наркотики та ВІЛ: виклики та загрози
01.06.2015
03:00

Наркотики та ВІЛ: виклики та загрози

27-28 травня в Києві відбувся захід з міжнародною участю «Регіональний діалог з питань політики стосовно наркотиків та ВІЛ для країн Східної Європи та Центральної Азії», організований Управлінням ООН з питань наркотиків та злочинності.

В рамках заходу учасники державних та громадських організацій з Білорусі, Чехії, Естонії, Молдови, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Таджикистану та України зробили огляд поточної ситуації та основних проблем з питань наркотиків та ВІЛ, обговорили успішні практики на рівні країн та вдосконалення системи наркоконтролю з урахуванням питань здоров’я та прав людини. Від ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» в заході взяли участь заступник директора з питань профілактичної діяльності, досліджень та ресурсного розвитку професор Алла Щербінська та спеціаліст з координації ЗПТ, кандидат психологічних наук Ірина Іванчук. 

Всупереч міжнародним зусиллям у протидії ВІЛ  небезпечне вживання ін’єкційних наркотиків продовжує бути одним з головних факторів епідемії ВІЛ у багатьох країнах світу. Згідно даних УНП ООН, ЮНЕЙДС, ВОЗ та Всесвітнього банку споживачами ін’єкційних наркотиків (СІН) є 12.7 млн. осіб, 13.1% з них (або 1.7 млн. осіб) живуть з ВІЛ. Ситуація з ВІЛ є особливо гострою у регіоні Південно-Західної Азії та Східної/Південно-Cхідної Азії, де поширеність ВІЛ серед СІН складає 28,8% та 23% відповідно.

Метою проведення діалогів є надання підтримки всім учасникам у обговоренні на національному, регіональному та міжнародному рівні напередодні сесії Генеральної Асамблеї ООН з питань наркотиків та зустрічей високого рівня з питань ВІЛ/СНІДу у 2016 році у напрямках наркотики та здоров’я; наркотики та злочинність; наркотики, права людини, молодь, діти та суспільство;  нові виклики, загрози та сьогодення; альтернативний розвиток. Результатами зустрічей має стати 7 регіональних звітів з питань наркополітики в контексті ВІЛ та консолідований глобальний звіт.

 

 

 

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

Інші новини