Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Оціночна місія Європейського центру з питань запобігання та контролю захворювань (ECDC) в Україні
09.10.2015
16:00

Оціночна місія Європейського центру з питань запобігання та контролю захворювань (ECDC) в Україні

З метою ефективної імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014–2017 роки та відповідно до наказу МОЗ України № 472 від 29.07.2015 р. з 5 по 9 жовтня 2015 року в Україні проводилася оцінка епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями.

Оціночна місія здійснюється за участю представників Європейської Комісії, експертів Європейського центру з питань запобігання та контролю захворювань (ECDC) та включає оцінку епіднагляду на національному рівні та у 6 регіонах України – Дніпропетровська, Житомирська, Львівська, Одеська, Рівненська області та м. Київ.

Оцінка проводиться за методологією ECDC, відповідно до діючих міжнародних стандартів і стандартів ЄС у галузі боротьби з інфекційними захворюваннями.

У рамках цього заходу були визначені сильні сторони існуючої системи епіднагляду та контролю за інфекційними захворюваннями, її організації та функцій для подальшого вдосконалення, оцінено потенціальний розвиток національного плану дій щодо виявлених потреб за основними компонентами системи:

1. Управління охороною здоров’я (включаючи інституційну сталість)

2. Розвиток потенціалу людських ресурсів

3. Епіднагляд

4. Готовність і відповідні дії щодо громадських надзвичайних ситуацій, включаючи великі спалахи інфекційних захворювань

5. Національна система мікробіологічних лабораторій громадського здоров’я

6. Програми боротьби з захворюваннями.

 

Інші новини