Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Онлайн-тест на ризик цукрового діабету 2 типу – простий крок для профілактики хвороби
16.11.2021
15:52

Онлайн-тест на ризик цукрового діабету 2 типу – простий крок для профілактики хвороби

Центр громадського здоров’я разом з україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» в межах інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» запускають онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу.

Цей тест є Формою оцінки ризиків цукрового діабету 2 типу, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом МОЗ №1118. А отже – він може бути використаний сімейним лікарем у медичній практиці. 

За даними ВООЗ майже 422 мільйонів людей у всьому світі страждають на діабет. У 2019 році цукровий діабет став причиною 1,5 мільйона смертей, а 48% всіх пацієнтів з діабетом померли у віці до 70 років. 

Найбільш поширеним, переважно серед дорослого населення, є цукровий діабет 2 типу (ЦД 2 типу). Він виникає, коли організм стає стійким до інсуліну. За останні десятиліття поширеність цього типу цукрового діабету значно зросла у багатьох країнах світу. 

Вчасне діагностування та профілактика можуть зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. 

Онлайн-тест ви можете заповнити самостійно або ж під час прийому в лікаря. Результат не є діагнозом, він вказує на ймовірний ризик виникнення хвороби. Сімейний лікар на основі цього результату може краще зрозуміти алгоритм подальших дій та дати вам відповідні рекомендації. 

Пам’ятайте, люди часто можуть довгий час не відчувати симптомів цукрового діабету 2 типу, тому захворювання може бути діагностовано вже тоді, коли виникли ускладнення.  

Зменшити ризик вам допоможе: регулярна фізична активність, здорове харчування, зокрема, споживання клітковини та цільнозернових продуктів, а також контроль індексу маси тіла і відмова від куріння, алкоголю та інших шкідливих звичок. 

А вже зараз ви можете оцінити свій ризик недуги. Перевіряйте та звертайтеся до лікаря не лише у разі погіршення самопочуття, але й для профілактики. 

Бережіть своє здоров’я!

 

Інші новини