Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Опубліковано нове дослідження «Обізнаність населення про епідемію ВІЛ в Україні»
03.05.2018
17:45

Опубліковано нове дослідження «Обізнаність населення про епідемію ВІЛ в Україні»

В рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!» опубліковано результати комплексного дослідження, проведеного соціологічною компанією GFK Ukraine на замовлення Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, з метою оцінки знань, ставлень і поведінкових установок населення України щодо ВІЛ/СНІД.

Дослідження є всеукраїнським за охопленням, із особливою увагою до двох фокусних регіонів проекту – Дніпропетровської та Запорізької областей, а також молоді (15-24 рр). Склад вибірки по Україні є репрезентативним для мешканців населених пунктів України, підконтрольних українському уряду, та відповідає розподілу населення за віком, статтю, етнічним походженням та проживанням згідно з даними Державної служби статистики  України. Всього було проведено 2260 інтерв’ю у листопаді 2017 р.

Дослідження демонструє останні тенденції  громадської думки  стосовно проблеми ВІЛ/СНІД в Україні та допомагає оцінити результативність Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!», що з 2009р. успішно впроваджується GIZ у співпраці з Міністерством охорони здоров'я та Центром громадського здоров’я України.

За результатами дослідження, у 2017 значно зменшилась кількість людей, які ніколи не проходили тест на ВІЛ: 58% населення України порівняно з 64% у 2016 р. Також у 2017 році зросла кількість людей, які пройшли тест у сімейного лікаря (з 5% у 2016 до 10% у 2017 серед населення України). 

Хоча спостерігаються значні позитивні зрушення в обізнаності громадян стосовно шляхів передачі та способів захисту від інфікування ВІЛ, лише 50% населення України проявили б ініціативу і запропонували новому партнеру використовувати презерватив (частка таких зменшилась, порівняно з 57% у 2016).

Варто зазначити, що серед населення України респонденти, які отримували інформацію про кампанію «Не Дай СНІДу Шанс!» протягом останніх 12 місяців, частіше за тих, хто не отримував такої інформації, говорили, що вони: стали більш обережними в інтимних стосунках (17% проти 8%), більше цікавились питаннями захисту від ІПСШ (15% проти 9%), зробили тест на ВІЛ (5% проти 2%), попросили партнера пройти тест на ВІЛ (3% проти 1%).

Повний текст дослідження з усіма показниками та графічною інформацією можна знайти за посиланням

Інші новини