Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Овочі овочі овочі — для фізичного та психічного здоров’я
17.10.2024
13:37

Овочі овочі овочі — для фізичного та психічного здоров’я

Овочі є важливою частиною здорового харчування і забезпечують організм безліччю вітамінів, мінералів та клітковини. ВООЗ рекомендує споживати не менше 400 грамів або п’яти порцій овочів і фруктів щодня.

Порція овочів для людини — це приблизно розмір її долоні. Таким чином обсяг порцій для дорослих і дітей пропорційно відрізняється залежно від розміру долоні.

Щоденне вживання овочів  допомагає забезпечити організм поживними речовинами, які сприяють нормальному функціонуванню імунної системи, покращують фізичний стан та психічний добробут.

Вживання овочів може допомогти вам контролювати масу тіла. Від природи більшість овочів і фруктів мають низький вміст жирів і калорій. Вода та клітковина, які містяться в овочах і фруктах, додають стравам об’єму, роблять їх ситними й водночас менш калорійними.

Дослідження показують, що регулярне вживання овочів:

  • допомагає зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та певних видів раку;
  • позитивно впливає на роботу мозку;
  • знижує стрес і тривожність, покращує настрій.

Кілька порад, як доповнити раціон овочами:

Замініть частину м’яса, сиру тощо таким же об’ємом овочів: Наприклад, готуючи омлет, замініть одне яйце або половину сиру на болгарський перець, цибулю чи гриби. Це збільшить об’єм страви, збагатить її смак і знизить її калорійність. Покладіть у бутерброд трохи менше м’яса чи сиру, а натомість додайте салат, помідори чи огірки.

Замість рису чи макаронів на вечерю їжте овочі, наприклад броколі, кабачки або перець. Так вечірня їда стане легшою, кориснішою, і залишиться ситною.

Погляньте на свою тарілку. Овочі та цільнозернові мають займати найбільшу її частину. Якщо їх недостатньо, замініть частину м’яса, білого хліба або макаронів на печені, тушковані, варені чи парові овочі — ці способи приготування зберігають їхні корисні властивості.

Здорові перекуси. Замість чипсів, батончиків і печива обирайте хрумкі овочеві перекуси: моркву, селеру чи болгарський перець. До них можна взяти хумус. Такий перекус буде корисним і поживним.

Такі поради допоможуть вам споживати три порції овочів щодня, зроблять раціон кориснішим і різноманітнішим, а фізичний та психічний стан — кращим.

Інші новини