Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тарілка здорового харчування
04.10.2024
17:38

Тарілка здорового харчування

Тарілка здорового харчування — це концепція, розроблена експертами Гарвардського університету, яка допомагає налагодити харчування, а вибір корисних продуктів зробити простим і зрозумілим. Вона слугує наочною ілюстрацією того, яким має бути приймання їжі, щоби вміст і співвідношення основних поживних речовин були максимально збалансовані.

Половина тарілки — овочі, фрукти та ягоди на ваш смак. Головне, щоб вони були різні, бо розмаїття кольорів на тарілці означає розмаїття корисних речовин.

Овочі, фрукти та ягоди багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти і клітковину, що сприяє підтримці імунної системи, покращенню травлення та загальному самопочуттю. Спробуйте додавати до кожного приймання їжі не менше двох видів овочів або фруктів.

До речі, картопля не входить до загальної кількості овочів на «тарілці» через великий вміст вуглеводів.

Чверть тарілки — складні вуглеводи, особливо цільнозернові продукти, наприклад, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь. Обмежте вживання очищених злаків (білий рис і білий хліб).

Складні вуглеводи засвоюються повільніше, ніж прості (цукерки, печиво та газованки), і забезпечують нас енергією на довгий час без шкідливих перепадів рівня глюкози.

Цільнозернові продукти є чудовим джерелом клітковини, що підтримує здорову роботу шлунково-кишкового тракту та допомагає контролювати рівень цукру в крові. Вони також забезпечують енергією на довгий час.

Чверть тарілки — білки, наприклад, риба, птиця, бобові та горіхи. Їх можна додати в салат, а також поєднувати з овочами.

Білки необхідні для росту й відновлення тканин, підтримки м’язової маси й забезпечення тривалого відчуття ситості. Вживання різних білкових продуктів забезпечить різноманіття амінокислот та інших корисних речовин.

Обмежте вживання червоного м’яса та уникайте перероблених (процесованих) м’ясних продуктів (шинки, ковбаси).

Додавайте до їжі здорові рослинні жири. Вживайте в помірній кількості такі олії: оливкова, соняшникова, соєва, кукурудзяна, арахісова — готуйте на них і заправляйте ними салати. Також додавайте до тарілки авокадо, горіхи й насіння.

Ці продукти містять корисні мононенасичені й поліненасичені жири, які підтримують здоров’я серця, мозку та шкіри. Вони також можуть допомогти зменшити запальні процеси в організмі.

Не забувайте про молочні та кисломолочні продукти без доданого цукру і з низьким вмістом жиру. Молоко, йогурт, кефір, ряжанка — найкраще джерело кальцію, який забезпечує міцні кістки та здорові зуби. Вживання вершкового масла краще звести до мінімуму, щоб зменшити споживання насичених жирів, які можуть негативно вплинути на роботу серцево-судинної системи.

Пийте воду. Підтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування. Пам’ятайте, що найкращий вибір для втамування спраги — це вода. Вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню. Уникайте цукровмісних напоїв.

Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.

Здорова тарілка допомагає легко контролювати розмір і якість порцій, забезпечує різноманіття в раціоні й робить здорове харчування простим і доступним. Пам’ятайте, що кожне приймання їжі — це можливість зробити здоровий вибір і покращити своє самопочуття.

Інші новини