Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Перші два пацієнти в Україні отримали інноваційний препарат для доконтактної профілактики ВІЛ — каботегравір тривалої дії
19.08.2024
13:19

Перші два пацієнти в Україні отримали інноваційний препарат для доконтактної профілактики ВІЛ — каботегравір тривалої дії

15 серпня в Україні вперше застосовано новий метод профілактики ВІЛ — ін’єкційний препарат тривалої дії каботегравір (CAB-LA). Цей препарат, рекомендований ВООЗ, забезпечує надійний захист від інфікування.

Схема застосування CAB-LA передбачає введення двох початкових доз препарату з інтервалом у 4 тижні, а потім підтримувальних ін’єкцій кожні 8 тижнів.

Подальша реалізація CAB-LA відбуватиметься у двох містах України: в Києві (КНП «Київська міська клінічна лікарня №5») та Львові (КНП Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр) у рамках пілотного впровадження шляхом міжнародної співпраці за програмою PEPFAR та виробника ViiV Healthcare, організованого Центром громадського здоров’я МОЗ України у партнерстві з координаційним офісом PEPFAR, CDC, USAID, ВООЗ, МБФ «Альянс громадського здоров'я», ГО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ».

За програмою PEPFAR було централізовано закуплено 1350 флаконів CAB-LA, що відповідає майже 200 річним курсам, і передано Центру громадського здоров’я як виконавцю цього впровадження.

«Впровадження терапії CAB-LA — це важливий крок у розвитку системи доконтактної профілактики ВІЛ в Україні. Це досягнення стало можливим завдяки тісній співпраці програми PEPFAR з органами влади України та громадськими організаціями. Ця співпраця триватиме й надалі для порятунку життя людей. В умовах війни та постійних переміщень населення CAB-LA як високоефективний та інноваційний препарат стане зручною альтернативою, забезпечуючи надійний захист для тих, хто цього потребує,» — прокоментував подію Рамін Бахрамбегі, керівник програми PEPFAR в Україні, радник з питань громадського здоров'я Бюро глобальної безпеки та дипломатії у сфері охорони здоров'я Державного департаменту США.

Наявність CAB-LA поряд з таблетованими формами ДКП (TDF/FTC) дозволяє обирати між регулярним пероральним прийомом препаратів та ін’єкційним варіантом пролонгованої дії.

«Наразі людство ще тільки на шляху у пошуку вакцини від ВІЛ. Але ми маємо надійний засіб профілактики — це PrEP. Інʼєкційний препарат CAB-LA поряд з таблетованими формами дозволить розширити доступ до профілактики, в тому числі серед ключових груп», — зазначила завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоровʼя Лариса Гетьман.

Як і таблетовані форми ДКП, каботегравір надається безоплатно в рамках національної програми з ДКП для забезпечення антиретровірусними препаратами людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ статевим шляхом.

Д-р Сергій Філіпович, директор регіонального проєкту SoS_Project 2.0 в Альянсі громадського здоров'я: «Війна внесла свої корективи в життя кожного українця. Але війна в Україні не стримує інновації. З появою нового довгодіючого препарату для профілактики ВІЛ, ми робимо ще один крок до того, щоб кожен українець міг жити повноцінне життя і почуватися захищеним та спокійним. Новий препарат, що захищає на два місяці, — це справжній прорив!»

За результатами 2023 року, програма ДКП охопила 13 147 людей (на 4 072 більше порівняно з 2022 роком). У 2023 році нею скористались 41% чоловіків, які мають секс із чоловіками (ЧСЧ); 19% людей, які приймають ін’єкційні наркотики; 1% людей, які надають сексуальні послуги за винагороду.

ВАЖЛИВО! ДКП не заміняє використання презервативів, а доповнює бар’єрну контрацепцію як додатковий захист.

Офіційні сайти про ДКП в Україні: 

https://prep.phc.org.ua/

https://long.prep.com.ua/

Довідково:

Що таке ДКП?

Доконтактна профілактика ВІЛ (ДКП, PrEP (Pre-exposure prophylaxis))  — це антиретровірусні препарати, які захищають від інфікування ВІЛ людей із негативним ВІЛ-статусом, котрі мають ризик інфікуватися.

Від чого захищає ДКП?

ДКП на 99% захищає від інфікування ВІЛ статевим шляхом за умови дотримання рекомендацій лікаря.

ДКП не захищає:

  • від інших інфекцій, які передаються статевим шляхом;
  • від небажаної вагітності;
  • від інфікування ВІЛ після ризикованого контакту, але знижує ризик інфікування ВІЛ, якщо ДКП була використана перед ризикованим контактом.

Про каботегравір

Каботегравір тривалої дії (СAB-LA, long-acting injectable cabotegravir) — це ін’єкційний препарат тривалої дії класу інгібіторів перенесення ланцюга інтегрази (клас антиретровірусних препаратів). Показаний дорослим особам вагою не менше 35 кг, CAB-LA застосовується з метою зниження ризику інфікування ВІЛ-1 статевим шляхом. Вводиться внутрішньом’язово.

Більше про профілактику ВІЛ до, під час і після контакту.

Інші новини