Попри заборону відвідувати ліси, в Україні реєструються випадки отруєнь дикорослими грибами: постраждало 19 людей
За 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було.
Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 6 дорослих людей — зареєстрували у Вінницькій області.
У Чернігівській області зареєстрували 3 осередки, постраждали 5 дорослих. У Чернівецькій області — 1 осередок, постраждали 3 дорослих. У Рівненській області — 2 осередки, постраждали 2 людей, з них 1 дитина. У Сумській області в 1 осередку отруєння дикорослими грибами постраждала 1 доросла людина.
Непоодинокі випадки отруєнь дикорослими грибами реєструються в Україні попри заборону відвідування лісів, адже бойові дії охопили близько 600 тисяч гектарів лісових земель. Зокрема, сувора заборона стосується Сумської, Чернігівської, Рівненської областей, де випадки реєструвалися.
Нагадаємо, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Перша допомога в разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Докладніше — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати»