Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поведінкові фактори ризику інсульту
28.10.2022
14:26

Поведінкові фактори ризику інсульту

Люди, які мають хвороби серця, цукровий діабет, артеріальну гіпертензію, атеросклероз — у групі ризику розвитку інсульту. Однією з основних причин таких недуг є неправильний спосіб життя. 

Що підвищує ризик інсультів?  

  • Куріння — збільшує ризик інсультів майже вдвічі. Хімічні речовини, які ви вдихаєте під час куріння, завдають шкоди серцю та кровоносним судинам, так збільшується ризик  атеросклерозу.
  • Низька фізична активність або ж взагалі її відсутність. 
  • Вживання алкоголю. Алкоголь може підвищувати артеріальний тиск, що збільшує ризик інсульту.
  • Вживання наркотиків. Ін’єкційне вживання наркотиків може призводити до інсультів через високий ризик утворення тромбів. Інші наркотики збільшують ризик серцевих нападів тощо.
  • Ожиріння значно підвищує ризик серцево-судинних хвороб та спричиняють багато проблем зі здоров’ям у людей різного віку. Часто до надмірної ваги призводить нездорове харчування — вживання великої кількості доданого цукру, солі, висококалорійної їжі у поєднанні з недостатньою фізичною активністю.

Для прикладу, щоденно ви можете робити крок за кроком до свого здоров’я. Споживайте більше клітковини, відмовтеся від обробленого червоного м’яса. Заплануйте собі тричі на тиждень фізичну активність, яка вам підходить. Частіше виходьте на прогулянки, відмовтеся від вживання алкоголю та наркотиків. Не куріть! Якщо опиняєтеся поруч із курцем, зробіть зауваження або відправте скаргу через онлайн сервіс, щоб захистити своє право на бездимне середовище.

Ваше здоров’я у ваших руках.

Знайте та запобігайте!

 

Інші новини