Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
04.03.2022
09:42

Профілактика стоматологічних захворювань

У зв’язку із обмеженим доступом до стоматологічної допомоги населення у різних регіонах України в період воєнного стану та бойових дій з боку РФ, важливо профілактувати та попереджати розвиток стоматологічних захворювань.

Щоб робити, щоб уникнути стоматологічних захворювань?

— Чистити зуби 2 рази на день протягом не менше двох хвилин. Батьки мають простежити за тим, щоб їхні діти робили так само.

— Полоскати водою рот після кожного прийому їжі.

— За можливості обмежити вживання цукру та полоскати рот водою після солодких напоїв.

— Зменшити вживання вуглеводів.

— Не гризти горіхи, не відкривати банки, не перекушувати нитки, пластик тощо. Це може призвести до травм та сколів.

— Не комбінувати дуже холодні і дуже гарячі продукти. Це провокує мікротріщини емалі.

— Уникати переохолодження, довгий час перебування на протязі.

— При пошкоджені слизової оболонки рота прополоскати антисептичним розчином, прикласти гель з антисептиком.

Якщо у вас виникли набряки внаслідок запалення в ділянці причинного зуба необхідно звернутися за стоматологічною допомогою. Не маєте такої можливості? Нижче перелік порад залежно від симтпомів.

Якщо зуб болить від потрапляння їжі, холодного або гарячого, і біль не проходить протягом кількох годин, то необхідно випити будь-яке знеболювальне (кетанов, солпадеїн, дексалгін, аналгін — 1-2 таблетки). Якщо у зубі є каріес і каріозна порожнина, покладіть у неї шматочок таблетки або вату, змочену розчином анальгіну, камістад гелю, вебіденту або лідокаїну.

Якщо зуб болить при накушуванні, необхідно випити протизапальний засіб. Це може бути німесил, німід, ібупрофен, ібупром (по 1 таблетці 2 рази на день вранці та ввечері) і робити ротові ванни з розчином соди (1/2 чайної ложки соди на склянку теплої води, набрати розчин у рот і утримувати біля хворого зуба).

Якщо боляче при накушуванні на зуб і біля зуба починається припухлість ясен, то необхідно одразу проконсультуватися із лікарем! Він призначить вам антибіотики, протизапальні засоби, антигістамінні препарати тощо.

Інші новини