Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Реформа національної системи охорони здоров’я: ініціація форуму для обговорення
26.06.2015
14:11

Реформа національної системи охорони здоров’я: ініціація форуму для обговорення

25-26 червня 2015 року у Києві за ініціативою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародного банку реконструкції та розвитку відбулася національна консультація провідних міжнародних експертів та урядових діячів у сфері охорони здоров’я з метою розробки плану реформування системи охорони здоров’я України.

В результаті зустрічі було утворено «Форум для обговорення з метою реформування системи охорони здоров’я України», який має забезпечити здійснення стандартизованої оцінки світовими експертами діючої системи та привести її у відповідність до основних принципів забезпечення системи громадського здоров’я, визначених Всесвітньою організацією охорони здоров'я. 

Наразі система охорони здоров’я України страждає від системних порушень у забезпеченні базових принципів громадського здоров’я, бракує єдиного бачення розвитку національної медичної системи та визначення відповідальних структур для забезпечення ефективного процесу реформування.

У рамках зустрічі новоствореного форуму для обговорення експерти розглянули успішні світові практики реформування системи охорони здоров’я, необхідні інституційні перетворення та тактичні кроки для приведення у відповідність системи охорони здоров’я України до стандартів Європейського Союзу та вимог Угоди про асоціацію з ЄС.

До складу форуму ввійшли Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець, представники МОЗ України, ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», Представництва Європейського Союзу в Україні, Європейського центру контролю та профілактики захворювань (ECDC), Світового Банку, ПРООН, UNAIDS, UNODC, UNICEF, Фонду «Відродження», Державної санітарно-епідеміологічної служби України, світових експертів та представників національних медичних освітніх та наукових установ.

Новостворений форум планує проводити регулярні робочі зустрічі для забезпечення системного та публічного процесу реформування національної системи охорони здоров’я України.

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

 

Інші новини