Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіональна консультація щодо дитячого туберкульозу в Європейському регіоні ВОЗ
13.11.2015
16:12

Регіональна консультація щодо дитячого туберкульозу в Європейському регіоні ВОЗ

12-13 листопада 2015 року у м. Копенгаген, Данія відбулася Регіональна консультація щодо дитячого туберкульозу в Європейському регіоні ВОЗ. Туберкульоз лишається важливою проблемою у сфері охорони здоров’я в Європейському регіоні, адже точний масштаб дитячого туберкульозу достеменно невідомий. За розрахунками ВОЗ у світі кожен рік близько півмільйона дітей хворіють на туберкульоз та до 80000 дітей помирають від туберкульозу (200 дітей щодня).

Після десятиліть відносного забуття епідемії дитячого туберкульозу  сьогодні світова спільнота поставило амбітну мету  забезпечити нульову смертність від ТБ. Проблему дитячого туберкульозу можна вирішити тільки в рамках співробітництва між системами охорони здоров’я та громадськими спільнотами, та за умови того, що ця проблема посяде пріоритетне місце у національних стратегіях та бюджетах у сфері охорони здоров’я.

У зв’язку із заключним роком реалізації Комплексного плану дій щодо профілактики і боротьби з туберкульозом з множинною та широкою лікарською стійкістю в Європейському регіоні ВОЗ 2011-2015 роки та погодженням 67-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у травні 2014 року Глобальної стратегії на період після 2015 року «Ліквідувати ТБ», на 65-й Сесії Європейського регіонального комітету ВОЗ, яка відбулася у вересні 2015 року був розроблений та погоджений новий Регіональний план дій щодо боротьби з туберкульозом на період 2016-2020 роки.

На національному рівні передбачається перегляд державами-членами національних стратегічних планів щодо боротьби з туберкульозом та можливість включення в них компонента «Дитячий ТБ», або перегляду планів з урахуванням цієї проблеми.

Метою даної наради став перегляд поточного статусу розповсюджених практик в області боротьби з дитячим туберкульозом на рівні країн, обмін досвідом та відпрацювання пріоритетів з розробки заходів щодо посилення ініціатив по протидії дитячому туберкульозу в Регіоні. Окрім цього, делегати окреслили наступні кроки щодо перегляду компоненту «Дитячий ТБ» у стратегічних планах  згідно з рекомендованими принципами та стратегіями ВОЗ.

В склад делегації від України ввійшли Директор Департаменту громадського здоров'я МОЗ України   Світлана Осташко, Заступник директора з організації протитуберкульозних заходів ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» Яна Терлеєва та фахівець з питань туберкульозу бюро ВООЗ в Україні Богдана Щербак-Верлан. 

Інші новини