Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіональні технічні консультативні наради ВООЗ в Астані
22.12.2015
13:57

Регіональні технічні консультативні наради ВООЗ в Астані

15-18 грудня 2015 року у м.Астана, Казахстан за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я  відбулася Регіональна технічна консультативна нарада з обговорення керівництва ВООЗ з  послуг тестування на ВІЛ-інфекцію та Регіональна технічна консультативна нарада з моніторингу досягнутого прогресу і підтримки посилення потенціалу з валідації ефективності державних програм з елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини і вродженого сифілісу в країнах Європи та Центральної Азії.  

Захід відвідали понад 90 учасників, серед них - національні партнери, включаючи керівників національних програм з ВІЛ/СНІДу, ІПСШ, національних експертів в області профілактики передачі ВІЛ від матері дитині, представників громадянського суспільства з 15 країн Східної Європи та Центральної Азії (Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Латвія, Литва, Республіка Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Україна та Естонія,) а також деяких країн Центральної та Західної Європи; представники Штаб Квартири Європейського Регіонального Офісу ВООЗ та координатори програм з ВІЛ/СНІД офісів ВООЗ в крах Східній Європі та Центральної Азії, представники провідних донорських і партнерських організацій, включаючи ЮНІСЕФ, ЮНЕЙДС, CDC, тощо.

Тестування на ВІЛ є вхідними воротами до профілактики, лікування, догляду, підтримки та інших послуг. Поінформованість про свій ВІЛ статус через послуги з ВІЛ-тестування є вирішальними для успішних зворотних дій епідемії. Через потенційні серйозні медичні, психологічні і соціальні наслідки неправильних результатів діагностики ВІЛ (помилково-позитивних або хибно-негативних), всі програми та особи, які проводять тестування на ВІЛ повинні прагнути до 0 випадків неправильної діагностики ВІЛ.

Впродовж регіональної технічної консультативної наради було представлено та  і обговорено нове керівництво ВООЗ з послуг тестування на ВІЛ,  принципи, підходи до проведення ранньої діагностики ВІЛ-інфекції та покращення доступу до профілактики, лікування та догляду, у зв’язку з ВІЛ для досягнення глобальних цілій 90-90-90 та інших регіональних та глобальних стратегій, зокрема Глобальної стратегії ВООЗ з ВІЛ для сектора охорони здоров'я (2016-2021). Окрім цього були визначені існуючі бар'єри та досягнення країн у сфері розширення доступу до тестування із залученням, зокрема, немедичного персоналу, з фокусом на найбільш уражені групи населення, та узгоджені дії з адаптації та впровадження рекомендацій ВООЗ з метою впливу на розширення послуг з тестування на ВІЛ із залученням громадянського суспільства та технічних партнерів і донорів  ВООЗ.

За результатами наради в Україні будуть розроблені рекомендації щодо внесення змін до алгоритму тестування на ВІЛ-інфекцію відповідно до рекомендованого ВООЗ керівництва з послуг з тестування на ВІЛ інфекцію.

У глобальному масштабі країни Європи і Центральної Азії є унікальними з точки зору таких важливих показників, як високі рівні охоплення допологової допомогою, сильна лабораторна інфраструктура, високі рівні охоплення тестуванням на ВІЛ і сифіліс, найвищий серед усіх регіонів ВООЗ охоплення АРТ ВІЛ-інфікованих вагітних жінок і тверда прихильність елімінації ПМР ВІЛ-інфекції та вродженого сифілісу завдяки чому ряд країн в регіоні вже наблизилися до досягнення критеріїв для підтвердження елімінації ВІЛ інфекції і вродженого сифілісу.

Учасниками заходу було здійснено аналіз прогресу на шляху валідації елімінації в країнах Європи та Середньої Азії, представлений досвід, накопичений в країнах, що розпочали процес валідації (Болгарія, Белорусь), також окрема увага була приділена обговоренню ролі і потенційного впливу валідаційних процесів на поліпшення якості заходів програми профілактики ВІЛ від матері до дитини, отримання даних для моніторингу і оцінки ефективності програм елімінації ВІЛ та сифілісу від матері до дитини.

Захід відвідали завідувач референс-лабораторії діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу   Ірина Андріанова  та епідеміолог ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» Віолетта Марциновська, які представили доповідь «Стратегія діагностики та організація тестування на ВІЛ-інфекцію в Україні».

За результатами наради було розроблено план імплементації Глобального інструменту оцінки, визначені часові рамки для проведення валідації програм в країнах регіону та 16 країн вирішили взяти участь у валідації елімінації ВІЛ та сифілісу. Україна у наступному році буде розпочинати підготовчий період для проведення валідації елімінації ВІЛ та сифілісу в 2017-2018 рр.

 

 

 

Інші новини