Ще один випадок захворювання на ботулізм. МОЗ України закликає утриматись від споживання в’яленої риби
У місті Дніпро зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм. Занедужала жінка 49 років після вживання в’яленої риби власного приготування. Наразі вона перебуває у важкому стані в реанімації Дніпропетровської міської клінічної лікарні № 21.
Із початку 2018 р., станом на 19 вересня, зареєстровано 84 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 97 осіб, 8 із них померли.
Центр громадського здоров’я МОЗ України ще раз закликає українців відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби із м’яса, якщо їх не піддавали термічній обробці перед уживанням.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо!
Симптоми ботулізму
Головними клінічними ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади — порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мовлення, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). У кожного другого хворого перші прояви ботулізму — це короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, біль у животі.
Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, унаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби.
У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.
Інкубаційний період ботулізму може тривати від 2-3 годин до 10 днів.
У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників!
Профілактика ботулізму
Щоб уберегтися від ботулізму, слід:
- не вживати харчові продукти, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо), і не купувати їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
- ретельно мити руки, продукти і посуд;
- у разі консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно здійснювати їхню тиндалізацію (двічі або тричі прогрівати 5 хв за температури 100 °С із перервою 24 год між прогріваннями), після чого простерилізувати консерви за температури 100 °С не менше 40–60 хв і герметично запакувати. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
- рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;
- гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.
Лікування ботулізму
В Україні наявні високоякісні антитоксини канадського виробництва, які необхідні для негайного лікування випадків ботулізму.
Порядок отримання протиботулінічної сироватки та дій органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння і недопущення його поширення можна дізнатися за посиланням: https://phc.org.ua/news/show/botulizm-yak-zahistiti-sebe-ta-otrimati-sirovatku-dlya-likuvannya.