Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Семінар з питань діагностики вірусних особливо небезпечних інфекцій відбувся в Києві
10.12.2018
15:23

Семінар з питань діагностики вірусних особливо небезпечних інфекцій відбувся в Києві

6 грудня 2018 року фахівці вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України разом з колегами з Інституту тропічної медицини імені Бернхарда Нохта (Гамбург, Німеччина) провели семінар з актуальних питань епідеміологічного нагляду за вірусними особливо небезпечними інфекціями.

Інститут тропічної медицини імені Бернхарда Нохта (Гамбург, Німеччина) - провідна установа світу, на базі якого функціонує Центр Всесвітньої організації охорони здоров’я з питань діагностики арбовірусних та інших геморагічних гарячок. Фахівці інституту на високому професійному рівні займаються проблемами лабораторної діагностики таких захворювань як геморагічні гарячки Ласса, Ебола, Марбург, гарячка Західного Нілу, тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS), гарячка Денге, Чикунгунья, Сіндбіс, Узуту та ін..

Спеціалісти вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ протягом вже декілька років тісно співпрацюють із німецькими колегами, зокрема мають спільний проект «Підвищення біобезпеки шляхом покращання діагностики та проведення серомоніторингу щодо Крим-Конго геморагічної гарячки серед здорових осіб в Україні, 2016 – 2017 роки», який було розширено (додали збудника хантавірусної інфекції) та продовжено на 2018-2019 роки. Проект передбачав вивчення розповсюдженості збудника Крим-Конго геморагічної гарячки в Україні. В рамках проекту відібрано близько 3 500 зразків сироваток від здорових людей, що мешкають на території 25 областей, тестування яких триває і сьогодні.

Впродовж реалізації проекту німецькі фахівці неодноразово відвідували українську референс-лабораторію, проводили для колег семінари та навчальні тренінги. Крім того, до вірусологічної лабораторії ЦГЗ було поставлено тест-системи для лабораторної діагностики в Україні особливо небезпечних вірусних інфекцій. Тепер на базі української лабораторії можна визначити збудників Крим-Конго геморагічної гарячки, Еболи, хантавірусної інфекції, гарячки Денге, гарячки Чикунгунья, гарячки Західного Нілу, кліщового енцефаліту.

Протягом 2016 – 2018 років вже обстежено 267 осіб, лабораторно підтверджено 60 випадків, з них 39 випадків гарячки Західного Нілу, 8 - гарячки з нирковим синдромом (хантавірусна інфекція), 11 - гарячки Денге, 2 - гарячки Чикунгунья. 

На семінарі з питань діагностики вірусних особливо небезпечних інфекцій клініцисти, вірусологи та епідеміологи з усіх регіонів України поділитися досвідом з питань епідеміологічного нагляду, обговорили проблеми реєстрацієї та обліку інфекційних хвороб.

Генеральний директор ЦГЗ доктор Володимир Курпіта у своєму привітальному слові до учасників робочої наради наголосив на актуальності питань, пов’язаних з покращанням стану епідеміологічного нагляду за вірусними особливо небезпечними інфекціями, а також  важливості таких спільних зустрічей, під час яких клініцисти, епідеміологи та вірусологи мають можливість обговорити проблеми та запропонувати шляхи їх вирішення.  Він також підкреслив, що можливість такої зустрічі відбулася завдяки фінансовій підтримці Глобального Фонду.

Доктор Петра Емеріх, завідувач лабораторії вірусних особливо небезпечних  інфекцій рівня BSL-4, Інститут тропічної медицини імені Бернхарда Нохта,  представила Німецьку програму біобезпеки в Україні та розповіла про стан вірусологічної діагностики в Інституті тропічної медицини імені Бернхарда Нохта.

Заступник Генерального директора ЦГЗ Роман Родина наголосив на важливості підтримки на високому рівні якості лабораторних досліджень щодо визначення збудників особливо небезпечних вірусних інфекцій, особливо в умовах реформування лабораторної мережі України. Він також надав детальну інформацію щодо шляхів її реформування та перспектив подальшого розвитку.

Завідувач вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ Ірина Демчишина представила результати  впровадження меморандуму між Центром громадського здоров’я та Інститутом тропічної медицини імені Бернхарда Нохта в рамках виконання проекту з підвищення біобезпеки.

Завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська доповіла про сучасні особливості поширення та діагностики особливо небезпечних хвороб вірусної етіології, а саме гарячок Денге, Західного Нілу, хантавірусної інфекції та інших інфекційних захворювань, що є актуальними для України.

Представники обласних лабораторних центрів МОЗ України Запорізької та  Полтавської областей доповіли про стан епідеміологічного нагляду за гарячкою Західного Нілу. Біолог відділу епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами ЦГЗ Ігор Небогаткін надав інформацію щодо особливостей трансмісивних зоонозів в Україні.

Проблема діагностики та профілактики інфекційних хвороб в останні роки стає все більш актуальною. Зусиллями ВООЗ у 1980 році вдалося ліквідувати одну з найбільш небезпечніших інфекційних хвороб – натуральну віспу. Але вже наприкінці ХХ столітття виявлено біля 30 нових, не менш небезпечних вірусних інфекційних хвороб - геморагічні гарячки Ласса, Ебола, Марбург, гарячка Західного Нілу, тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS), гарячка Денге, Чикунгунья, Сіндбіс, Узуту та ін.

Враховуючи географічне розташування України – у центрі Європи, де перехрещуються міграційні шляхи з країн Азії, Африки до Європи, а також міграції перелітних птахів, джерел і резервуарів багатьох особливо небезпечних вірусних інфекційних хвороб – постійно існує ризик занесення їх в країну. 

Результатом роботи українських та німецьких фахівців стала розробка пропозицій щодо шляхів подальшої співпраці між Центром громадського здоров’я та Інститутом тропічної медицини імені Бернхарда Нохта. 

Інші новини