Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
31 травня — Всесвітній день без тютюну, заснований ВООЗ у 1988 році. Мета цього дня — привернути увагу урядів та громадськості до проблем, пов’язаних із курінням. 
31.05.2020
15:42

Серед молоді віком від 13 до 15 років майже кожен п’ятий курить електронні сигарети

Понад 50% 15–17-річних підлітків в Україні курили електронні сигарети. 7,5% пробували системи для нагрівання тютюну,згідно із Глобальним опитуванням молоді щодо вживання тютюну.

31 травня — Всесвітній день без тютюну, заснований ВООЗ у 1988 році. Мета цього дня — привернути увагу урядів та громадськості до проблем, пов’язаних із курінням. 

Цьогорічна тема Всесвітнього дня без тютюну — «Захист молоді від маніпуляцій тютюнової індустрії та запобігання її залученню до куріння». Зокрема, Міжнародний Союз із боротьби з туберкульозом та легеневими захворюваннями у пресрелізі (Ban e-cigarettes and HTPs in LMICs to prevent a new epidemic of nicotine addiction, says new Union position paper, May 27, 2020) до Всесвітнього дня без тютюну наголосив на тому, що поширення нових продуктів для куріння: електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну у країнах з низьким та середнім рівнем доходів, до яких належить і Україна, може мати негативні наслідки для населення і молоді. В опублікованій позиції (Where bans are best. Why LMICs must prohibit e-cigarettes and HTP sales to truly tackle tobacco. The Union, May 2020) Союз закликає уряди таких країн повністю заборонити ці продукти, аргументуючи це тим, що вводити обмеження та контролювати їх виконання буде значно складніше й дорожче.

Більше про поширеність куріння серед підлітків та вплив тютюнових компаній на цю тенденцію читайте тут.

Нині тютюнові компанії активно просувають електронні сигарети та системи для нагрівання тютюну. Попри те, що виробники заявляють про вікові обмеження на продаж цих пристроїв, вони є доступними для дітей та підлітків. Серед молоді віком від 13 до 15 років майже кожен п’ятий курить електронні сигарети. Для порівняння, курцями «звичайних» сигарет є 9,2% підлітків.

Понад 70% підлітків вважають, що куріння електронних сигарет є безпечним для здоров’я або значно безпечнішим, ніж «звичайні» сигаретами, згідно із Європейським опитуванням учнів. У той же час у звіті ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію за 2019 рік йдеться про те, що електронні сигарети шкодять здоров’ю. ВООЗ рекомендує застосовувати до електронних сигарет і систем для нагрівання тютюну такі ж регуляторні норми, як і до «звичайних» сигарет. 

В Україні електронні сигарети та системи для нагрівання тютюну не врегульовані та не підпадають під загальні норми контролю тютюнових виробів. Це створює проблеми, пов’язані із якістю цих продуктів, їх агресивним маркетингом і доступністю для дітей.

Всесвітній день без тютюну — це нагода нагадати: 

  • уряду та парламентарям про зобов’язання щодо виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна взяла на себе у 2006 році. У Верховній раді зареєстровано законопроект № 2813, який дозволить запровадити комплексне врегулювання нових пристроїв для куріння;
  • суспільству про те, що курити будь-які пристрої шкідливо для здоров’я. Найкраще, що кожен курець може зробити — відмовитися від тютюну та виробів із нікотином. Некурцям не варто піддаватися індустрії та починати курити.
Інші новини