Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Шкода від пластикових пакетів для довкілля та здоров’я людей і як позбутися пакетної залежності
13.01.2022
09:59

Шкода від пластикових пакетів для довкілля та здоров’я людей і як позбутися пакетної залежності

10 грудня почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів. Це сприятиме поступовому зменшенню обсягу їхнього використання, покращенню стану екологічної безпеки та в довгій перспективі — матиме позитивний вплив на здоров’я українців. Чому ж пластик шкідливий для здоров’я й довкілля?


Вплив на довкілля та зміни клімату

Накопичення пластику завдає непоправної шкоди довкіллю і здоров’ю населення. Від 200 до 400 років необхідно для того, щоби поліетиленовий пакет «розчинився» в природі.

Але й тоді він є небезпечним, адже разом із водою і продуктами харчування в організм людини потрапляє мікропластик та/або компоненти розпаду пластику, які мають токсичну дію, впливають на імунну й ендокринну системи людського організму.

Пластикові пакети виготовляються з невідновлюваних ресурсів і сприяють глобальній зміні клімату. Їх виготовлення призводить до витрачання енергії та виснаження невідновлюваних ресурсів, адже більшість пластикових пакетів виготовлені з поліетилену, речовини, що отримується при переробці сирої нафти та природного газу.

Продукти розпаду пластику є дуже небезпечними. Потрапляючи в довкілля пластик розпадається на крихітні мікроскопічні шматочки, які осідають у ґрунтах або забруднюють водні шляхи.

Наразі повністю відмовитися від пластику в глобальних масштабах не вийде, але в побуті це завдання є цілком можливим.

Саме побутовий пластик найбільше забруднює довкілля. Для прикладу, сміттєвий острів у Тихому океані, який за розміром, як Україна, на 90% складається з побутового пластику.
 

Використання побутового пластику в Україні:

  • Для побутових потреб середньостатистичний українець використовує майже 500 поліетиленових пакетів за один рік. У країнах ЄС цей показник вп’ятеро нижчий.
  • Із 40 тисяч тонн пластику в Україні на переробку йде лише 6%. У країнах Європи рівень утилізації досягає 70%.
  • 83% сміття, яке зафіксували природоохоронці в Чорному морі, складає побутовий пластик. Саме через пластик Чорне море виявилося вдвічі брудніше за Середземне.
     

Вплив на організм людини

Науковці ще не знають повного масштабу негативних впливів пластикових відходів, щоб оцінити можливі сценарії його впливу на стан здоров’я населення.

Наводимо декілька доведених фактів про шкідливий вплив будь-якого поліетилену на організм людини:

  • У виробництві поліетилену використовується свинець. Цей метал надзвичайно токсичний. Його скупчення в організмі спричиняє розвиток багатьох захворювань.
  • Зберігання їжі в поліетилені не приносить користі. Продукти, що лежать у пакеті, швидше починають псуватися, розвивається пліснява. А при заморожуванні поліетилену, з нього виділяються токсини. Особливо небезпечно розігрівати напівфабрикати в упаковці: доведено, що під дією високої температури з пластику виділяється формальдегід, токсичний газ. До того ж, у складі фарб з етикеток на покованні часто є токсини, згубні для людини.
  • Для з’єднання швів упаковки нерідко застосовують хімічний клей. Він також може згубно впливати на продукти, які потім вживає людина.

Збільшення виробництва і використання пластику за останні 20 років призвело до збільшення захворювань ендокринної системи від хімічних речовин, що містяться в ньому, це так звані ендокринні руйнівники.

До основних ендокринних руйнівників відносять стійкі органічні забруднювачі, більшість із яких є в пластику або в продуктах його розпаду.

За даними наукових досліджень встановлено, що збільшення кількості вроджених дефектів у хлопчиків, раннє статеве дозрівання в дівчаток, безпліддя, проблеми репродуктивного здоров’я в чоловіків, рак, ожиріння й нейроповедінкові порушення пов’язані з дією цих речовин.
 

Моніторингові спостереження за ґрунтами

Моніторингові дослідження ґрунтів у зоні впливу полігонів ТПВ за даними ЦКПХ МОЗ України вказують на значні забруднення шкідливими хімічними речовинами в т.ч. і від розпаду пластику.

Так кількість проб із перевищенням шкідливих хімічних речовин у ґрунтах за 2017–2020 роки становить від 2,3 до 6,1%, токсичних хімічних речовин від 1,5 до 9,5%.
 

Як позбутися пакетної залежності?

Обмеживши надмірне використання одноразових пластикових виробів та поліетиленових пакетів, ми піклуємося про довкілля, а отже — про здоров’я та життя людей та тварин.

Щоби позбутися «пакетної залежності», кожен із нас може зробити прості кроки:

  • ходіть у магазин із власною сумкою чи екотобринкою;
  • зважуйте продукти без пакетів, наприклад, банани;
  • не беріть кожен раз нові фасувальні пакети;
  • замініть фасувальні пакети екомішечками, або ще один більш екологічний варіант — паперові пакети;
  • відмовтесь від пластикових пакетів для сміття;
  • дізнайтеся більше про сучасні альтернативи, наприклад, біо-пакети.
Інші новини