Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спільна нарада керівників національних програм боротьби з туберкульозом та представників епіднагляду за ТБ
22.06.2016
20:52

Спільна нарада керівників національних програм боротьби з туберкульозом та представників епіднагляду за ТБ

21-22 червня 2016 року у м.Братислава, Словакія відбулася Спільна нарада керівників національних програм по боротьбі з туберкульозом та представників епіднагляду за ТБ ЄС/ЄЕЗ, організована Європейським регіональним бюро ВООЗ та Європейським центром контролю та профілактики захворювань(ЄКЦЗ).

ЄКЦЗ та Європейське регіональне бюро ВООЗ здійснюють спільну координацію епіднагляду за туберкульозом у Європейському регіоні та проводять спільні наради мережі як для всіх країн ЄС/ЄЕЗ, так і для країн, які не є членами ЄС. У 2013 році обидві організації прийняли спільне рішення про проведення спільних нарад мережі один раз на два роки.

В рамках заходу відбулося засідання керівників національних програм по боротьбі з ТБ та експертів мережі з епіднагляду за ТБ для обговорення останніх досягнень у протидії захворюванню у всіх 53 державах-членах Європейського регіону ВООЗ. Національні ТБ менеджери зробили огляд адаптації Плану дій по боротьбі з ТБ для європейського регіону ВООЗ на 2016-2020 рр.,  обговорили результати та складнощі в області профілактики, контролю та лікування ТБ в регіоні, а також обмінялися прикладами надання орієнтованої на потреби пацієнта медичної допомоги та соціального захисту.

Програма наради включає пленарні засідання та сесії робочих груп для обговорення та обміну думками учасників тем, які мають відношення до профілактики та лікування ТБ. В рамках панельної дискусії досвідом України у протидії ТБ ділилися Ірина Чибісова, головний спеціаліст Департаменту громадського  здоров’я МОЗ України та Яна Терлеєва, Заступник директора з питань організації протитуберкульозних заходів ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України».

Впродовж наради Регіональне бюро ВООЗ наголосило на важливості посилення лабораторної служби, впровадження нових препаратів та залучення громадянського суспільства до повної ліквідації ТБ в Регіоні. 

Інші новини