Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Сприяння ефективному врядуванню в системі охорони здоров’я: презентація проекту
18.02.2016
12:25

Сприяння ефективному врядуванню в системі охорони здоров’я: презентація проекту

17 лютого 2016 року був представлений проект «Сприяння ефективному врядуванню в системі охорони здоров’я», головною метою якого є покращення стану здоров’я, фінансового захисту, благополуччя, рівноправного доступу та задоволеності медичними послугами населення України, особливо найбільш уразливих груп.

Цей проект буде реалізуватися Міністерством охорони здоров’я України за кошти надані Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Швейцарською Конфедерацією. Він триває з грудня 2015 до листопада 2019 року. Для сприяння процесу реформування системи охорони здоров’я МОЗ створить Центр реформ системи охорони здоров'я, який буде стратегічно спрямовувати цей процес в Україні, і працюватиме за технічної підтримки ВООЗ.

«Реформування системи охорони здоров’я – складний і багатогранний процес, до якого мають бути залучені Міністерство охорони здоров’я України як лідер процесу, але також й інші урядові інституції, Парламент тощо. І тільки співпраця та координація всіх зацікавлених сторін зможе сприяти тому, щоб реформи в Україні відбулися. Ми дякуємо ВООЗ та Швейцарському Бюро співробітництва за підтримку Міністерства на шляху здійснення фундаментальних змін в охороні здоров’я на благо українців», - наголосив Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

«Міністерство охорони здоров’я визначило для себе п’ять основних напрямів реформи, які стосуються зміни системи фінансування галузі, нових засад надання первинної медичної допомоги, реформування системи громадського здоров’я, державних закупівель та дерегуляції фармацевтичної галузі. Вже є розроблені стратегії по кожному з напрямів, і даний проект допоможе МОЗ ефективно фіналізувати стратегії та розпочати підготовку нормативно-правових актів та втілення конкретних кроків», - зазначив заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець.

«Хоча основні заходи з реформування системи охорони здоров’я все ще тривають, існує нагальна потреба налагодити координаційний механізм для зміцнення системи охорони здоров’я та формування політики у сфері охорони здоров’я, використовуючи дані наукових досліджень. Під керівництвом Уряду України цей механізм повинен бути всеосяжним та прозорим і створювати умови для відкритого діалогу різних зацікавлених сторін і партнерів, які активно працюють у сфері охорони здоров’я в Україні, - зауважив в.о. Представника ВООЗ в Україні Луіджі Міґліоріні.

Очікується, що після завершення проекту будуть досягнуті такі цілі :

• Міністерство охорони здоров'я України буде направляти, координувати і ефективно управляти системою охорони здоров’я в Україні;

• впровадження реформи охорони здоров'я буде спиратися на науково обґрунтований процес розробки та втілення політики;

• Міністерство охорони здоров'я України буде мати інституційну спроможність регулювати і надавати якісні комплексні послуги з охорони здоров'я, котрі відображають та задовольняють потреби пацієнтів і будуть орієнтовані на результат.

«Коли говоримо про здоров’я, то йдеться не лише про систему охорони здоров’я і лікарні, але й про освіту і знання, та інші аспекти, наприклад, безпеку на дорогах, правильне і безпечне харчування тощо. Управління цими процесами вимагає часу, енергії, і, перш за все, відповідних навичок, тим більше, у часи реформ. Ми цінуємо зусилля, вкладені в ініціативу, що була представлена сьогодні. Наша підтримка орієнтована на посилення потенціалу керівників спрямовувати реформи у сфері охорони здоров’я, розробляти та втілювати науково обґрунтовані політики, покращувати міжсекторальну співпрацю і роботу із донорами, і, нарешті, здійснювати ефективну комунікацію щодо намірів і результатів», - наголосив Директор Швейцарського Бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш.

Проект також буде пов'язаний із поточними заходами щодо готовності та реагування на надзвичайні ситуації, які ВООЗ впроваджує в Україні. Проект буде доповнювати поточні ініціативи, направлені на життєво важливі заходи для досягнення довгострокового впливу на систему охорони здоров'я в Україні.

Усі презентації, які було представлено на події, присвячені старту проекту, можна знайти тут.

 

 

Інші новини