Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тестування на ВІЛ під час війни
18.05.2022
15:42

Тестування на ВІЛ під час війни

Раннє виявлення та антиретровірусна терапія дають змогу людям, які живуть з ВІЛ, жити повноцінним життям.

Завдяки державним закупівлям та за підтримки міжнародних партнерів офісу Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), Глобального Фонду із протидії ВІЛ, туберкульозу та малярії (GFATM) через міжнародні організації Україна повністю забезпечує лікування всіх, хто живе з ВІЛ. Навіть зараз в умовах війни усі люди, які живуть з ВІЛ, можуть мати безперервне лікування там, де вони зараз — вдома, у місці, куди переїхали через воєнні дії, або за кордоном.

Під час воєнний дій ситуаціями, коли ризик інфікування ВІЛ зростає в рази, можуть бути: незахищені статеві акти, особливо ті, які супроводжуються насильством, контакти із чужою кров’ю під час поранень або оперативних втручань.

Пройти тестування на ВІЛ можна у:

— свого сімейного лікаря;

— найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті «Довіра»;

— у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу;

— неурядових організаціях;

— замовивши оральний тест на ВІЛ та пройти за його допомогою самотестування за посиланнями https://prozdorovia.in.ua (опція замовлення тесту відкрита для людей, які заповнили анкету ризику та отримали високий та середній результат) та oraltest.org.ua.

Процедура тестування — абсолютно безоплатна і швидка. Результат експрес-тесту на ВІЛ буде готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка й забір крові з пальця, 10 — очікування результату.

Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передавання, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, а також дізнатися про організації, де вам можуть надати іншу допомогу.

А також Центр громадського здоров’я за підтримки проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» розробив платформу https://findart.phc.org.ua та чат-бот у Telegram https://t.me/HIV_AIDS_bot. Ці ресурси допоможуть людям, які живуть з ВІЛ, знайти АРТ там, де вони зараз — в Україні або за кордоном.

Інші новини