Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві відкрили перший неприбутковий медичний центр «100% життя»
18.05.2018
16:10

У Києві відкрили перший неприбутковий медичний центр «100% життя»

18 травня 2018 в столиці відкрито перший Медичний центр «100% життя». Центр є унікальним продуктом пацієнтської спільноти. Тут зможуть отримати медичну допомогу нової для України якості як ВІЛ-позитивні пацієнти та люди з груп ризику, так і всі інші кияни. Недержавний медичний центр відкрила БО Всеукраїнська Мережа ЛЖВ.

Медичний центр є неприбутковою установою. Частина медичних послуг для пацієнтів буде гарантована державою в рамках реформи. Всі кошти, отримані за платні послуги (наприклад, деякі категорії аналізів), будуть спрямовані на розвиток послуг для пацієнтів.

Участь у відкритті медичного центру взяли Генеральний директор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта, голова БО Мережа ЛЖВ Дмитро Шерембей, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, засновниця фонду «АНТИСНІД» Олена Пінічук, представники Міністерства охорони здоров’я України, ЮНЕЙДС, а також спільноти ЛЖВ з усіх регіонів України.

Центр обслуговуватиме як пацієнтів загального потоку, так і пацієнтів з ВІЛ та представників груп ризику: тут працюватимуть сімейні лікарі, інфекціоністи, невропатолог, нарколог, психіатр, дерматовенеролог, гінеколог та ін.. У медичному центрі також функціонуватиме палата тимчасового перебування пацієнтів та маніпуляційний кабінет.

Ще однією особливістю Медичного центру стане можливість для всіх пацієнтів укласти договір із сімейним лікарем та отримати обслуговування, що вкладається в державну програму медичної реформи. «100% життя» вже є складовою електронної медичної системи eHealth.

Вітаючи учасників урочистого заходу, Володимир Курпіта підкреслив, що Україна знаходиться в активній фазі медичної реформи: «Це приклад ефективного інтегрування в реформу та партнерства між державою та громадським суспільством, де головним бенефіціаром виступає пацієнт».

Дмитро Шерембей, голова БО Всеукраїнська мережа ЛЖВ: «Напередодні Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу, ми ще раз підкреслюємо: від ВІЛ більше не вмирають. Ми, як пацієнти, знаємо, як важливо отримувати медичні послуги без дискримінації. Медичний центр «100% життя» забезпечить альтернативу в отриманні послуг, світові протоколи лікування, новітні препарати і найголовніше – відсутність стигми та дискримінації по відношенню до всіх пацієнтів, незалежно від їх статусу. Нуль дискримінації і 100% толерантності – наша головна цінність».

В центрі можна буде здати різні категорії аналізів, в тому числі експрес-тест на ВІЛ. При позитивному результаті пацієнт отримає консультацію психолога та допомогу соціального працівника у подальшому супроводі.

«Зараз на обліку у Києві знаходяться більше 12 500 ВІЛ-інфікованих пацієнтів. Поява в столиці такого центру допоможе досягти Києву амбітної мети – стати лідером серед міст, в яких епідемія ВІЛ/СНІДу успішно долається в рамках стратегії Fast-Track Cities», – зазначив Микола Поворозник, Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації.

Нагадаємо, що у 2016 році Київ доєднався до «перегонів столиць» в рамках стратегії ЮНЕЙДС Fast-Track Cities і поставив за мету стати першим містом у Східній Європі, яке досягне цілей "90-90-90": коли 90% ВІЛ-позитивних знають про свій статус, 90% отримають АРВ-терапію і у 90% пацієнтів, які отримують лікування, вірус в крові не визначається.


Інші новини