Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Нацрада
23.09.2022
13:37

У МОЗ відбулося засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

У Міністерстві охорони здоров’я відбулося засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу за участю представників Міністерства, Центру громадського здоров'я, міжнародних партнерів. 

«За останні 7 місяців кожен, хто працює в системі протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, прийняв на себе виклики, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії, і зміг налаштувати роботу відповідно до вимог часу. Нам довелося переглянути пріоритети та запустити нові напрями діяльності: організацію транспорту для гуманітарних конвоїв для поставки ліків, продуктів харчування, товарів першої необхідності, евакуацію людей та обладнання, організацію притулків, збір коштів та залучення додаткової донорської підтримки далеко за межі звичних програм у сфері протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Це дозволило не лише встояти системі, а і зберегти актуальність чинних програм профілактики, діагностики та лікування туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також підтримати наших захисників і всіх, хто постраждав від війни. Водночас маємо розуміти, що ми потребуємо подальшої адаптації програм міжнародної підтримки для реагування на поточні виклики», — зазначив під час виступу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами міністра, уряд і парламент продовжують активну роботу із забезпечення життєдіяльності країни в умовах війни та її відновлення в післявоєнний період. Одним із важливих напрямів є втілення євроінтеграційних заходів, зокрема в частині нормативно-правового регулювання та запровадження нових підходів у системі охорони здоров’я. Як приклад він навів прийняття закону «Про систему громадського здоров’я», а також сталу роботу програми медичних гарантій і підтримку медичних працівників на окупованих територіях.

Віктор Ляшко назвав співпрацю з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Глобальним фондом визначальною для системи охорони здоров’я:

«Проєкт бюджету на 2023 рік має у фокусі обороноздатність країни. Через війну, розв’язану країною-терористом охорона здоров’я, як комплекс заходів, може втратити щонайменше 10 % загального фінансування, і це оптимістичні розрахунки. Тому дуже важливо знайти способи диверсифікації джерел підтримки системи охорони здоров’я як у відповідь на воєнні дії, відновлення руйнувань, так і для поточних викликів».

Водночас він звернувся до виконавців програм Глобального фонду та виконавців інших програм міжнародної технічної допомоги з проханням переглянути свої плани й бюджети до кінця 2023 року, а також напередодні підготовки нової заявки й організаційної зустрічі — відштовхуватися у своїх планах та активностях від того, що рятує й допомагає прямо зараз і що має практичне безпосереднє застосування, яке показує результат у досягненні глобальних цілей протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.

Інші новини