Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У столиці до Дня презерватива пройде міжнародний флешмоб «Захисти своє кохання»  з тестуванням на ВІЛ
10.02.2016
14:16

У столиці до Дня презерватива пройде міжнародний флешмоб «Захисти своє кохання» з тестуванням на ВІЛ

13 лютого запрошуємо на святкове-інформаційне дійство – Міжнародний День презерватива (International Condom Day). Мета акції – зупинити поширення епідемії ВІЛ та «озброїти» молодь знанням та засобами захисту.

Програма:

11:30-12:30  – на площі перед монументом Батьківщині-Матері на території Музею історії України в Другій Світовій війні (вул. Лаврська,24) пройде флешмоб «Захисти своє кохання!» Студенти та волонтери розгорнуть величезний банер із символом та гаслом акції «Захисти своє кохання»  та запустять в небо сотні повітряних кульок! Такі банери розгорнуть у багатьох країнах світу.

13:00  – у Мистецькому Арсеналі (вул. Лаврська 10-12) у рамках «АРСЕНАЛУ ЛЮБОВІ» (в «Зоні Безпечного кохання») відбудеться інформаційно-розважальна  програма: конкурси, призи, виступи музичних та танцювальних колективів, фотосесія, makeup, майстер-класи, експрес-тестування на ВІЛ та роздача 15 000 презервативів.

1й зал:

Секс через погляд митця: у кіно, в мистецтві, музиці та у моді
Здоровий спосіб життя та безпечна поведінка
Вільний простір: зустрічі та дискусії - teenergizer, ЛЖВ, ЛГБТ

2й зал:

Благодійний продаж футболок
Зона make-up та фотосесій
Безкоштовне тестування на ВІЛ та розповсюдження презервативів LOVE

3й зал:

Відео-інсталяція Ай Вейвея

Брифінг для журналістів розпочнеться о 13:30 у 2-му залі «Мистецького Арсеналу»

Спікери:

Сергій Федоров, голова Представництва Фундації АНТИСНІД США в Україні – AHF (AIDS Healthcare Foundation)
Павло Пімінов, директор з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД».
Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України»
Дмитро Шерембей, голова координаційної ради ВБО "Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ\СНІД"
Андрій Чернышев, керівник медичного напрямку ГО «Гей Альянс»

Організатори: Представництво Фонду АНТИСНІД-США в Україні – AHF Ukraine (AIDS Healthcare Foundation) у партнерстві з Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД»,  ДУ «Український центр по контролю за соціально-небезпечними хворобами МОЗ України»  та ГО «Гей Альянс» при підтримці ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ\СНІД» та студентських і молодіжних об’єднань міста Києва та низки ВІЛ-сервісних громадських організацій.

Міжнародний день презервативу відзначається в Україні 9-й рік поспіль. У Міжнародний день презерватива у 40 країнах світу проходять інформаційно-просвітницькі заходи, на яких  говорять про  профілактику ВІЛ/СНІД та захист під час статевих контактів.  

Минулого року в Києві 13 лютого пройшов «Марш Condom Day 2015», під час якої активісти, волонтери та студенти українських ВНЗ пройшли колоною та розповідали перехожим та студентам про способи захисту від ВІЛ-інфекції. А також роздали найкрутішу зброю проти СНІДу — 15 000 презервативів.

Додаткова інформація та акредитація:  Анастасія Бондарчук 097 394 49 56, Марина Єнжиєвська 063 039 78 29

Ключові твердження:

Террі Форд, Голова департаменту з Адвокації та Політик AHF

«На сьогодні ми є вкрай стурбованими тим, що громадська підтримка та поширення знань щодо безпечної сексуальної поведінки та використання презервативів відходять на другий план. Життєво необхідні зобов’язання держави, освіти та охорони здоров’я у забезпеченні широкого доступу до презервативів є нестабільними та недостатніми. В цьому році ми хочемо привернути на світовому рівні більше уваги до питань безпечної сексуальної поведінки та дати молодим та сексуально активним людям сильний позитивний сигнал щодо необхідності використання презервативів»

Міжнародний день презерватива — Міжнародний день презерватива виявився дуже успішним в останні кілька років в якості засобу привертання уваги до проблематики незахищених та ризикованих сексуальних стосунків. Започаткований в 2008 році у США організацією AIDS Healthcare Foundation  в якості кампанії на підтримку бренду LOVE Condom,, на сьогодні він відзначається у 35 країні світу масовими та активними акціями, які підтримуються як громадськими організаціями, так і державними установами.

Статистика щодо ВІЛ/СНІДу в Україні

За оцінками ВООЗ/ЮНЕЙДС Україна на сьогодні продовжує залишатися регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральної Європи та Східної Азії. Аналіз ситуації свідчить про те, що контроль за епідемією здійснюється не в повній мірі: лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій  позитивний статус і звертається за медичною допомогою. На початок 2015 року під медичним наглядом перебувало понад 137 тисяч пацієнтів з ВІЛ та понад 33 тисячі з них – хворі на СНІД. Кожного року в Україні виявляють близько 20 тисяч нових випадків ВІЛ та понад 5 тисяч осіб помирають від цієї хвороби.

У 2008 році відбулася зміна домінуючого шляху інфікування – зі штучного парентерального при вживанні наркотичних речовин, на статевий, переважно при гетеро сексуальних стосунках. Так, у 2014 році майже 70% нових випадків ВІЛ серед дорослого населення старше 15-ти років було зареєстровано серед осіб з гетеро сексуальним шляхом інфікування ВІЛ.

AIDS Healthcare Foundation (AHF)                                                       

AHF заснована у США в 1987 організація по боротьбі зі СНІДом, яка сьогодні веде свою роботу в 35  країнах світу.

Наразі AHF проводить кампанію по підвищенню обізнаності та просвіти молодих людей про важливість використання презервативів, а також організовує в багатьох містах України безкоштовне експрес-тестування на ВІЛ та надає підтримку у забезпеченні високої якості медичної допомоги для людей, яких торкнулася проблема ВІЛ.

 

 

Інші новини