Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Удосконалення протидії туберкульозу: експерти ЄвроВООЗ та Центру громадського здоров’я провели консультації з партнерами Національної туберкульозної програми України
24.07.2024
16:59

Удосконалення протидії туберкульозу: експерти ЄвроВООЗ та Центру громадського здоров’я провели консультації з партнерами Національної туберкульозної програми України

16–18 липня у Львові відбулися національні консультації з удосконалення підходів до профілактики та систематичного скринінгу на туберкульоз. У заходах взяли участь експерти ЄвроВООЗ та представники Центру громадського здоров’я.

Метою консультацій було масштабування профілактичного лікування туберкульозу, посилення заходів із профілактики та контролю, а також покращення систематичного скринінгу серед груп ризику та їхню пріоритизацію.

У заходах взяли участь від ВООЗ:

  • Андрей Даду, експерт ЄвроВООЗ;
  • Тарієль Чорголіані, спеціаліст із профілактики та скринінгу ЄвроВООЗ;
  • Хані Алашаві, спеціаліст із систематичного скринінгу ЄвроВООЗ;
  • Георгій Димов, представник Офісу ВООЗ в Україні;

з боку Центру громадського здоров’я:

  • Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу;
  • Олеся Медведєва, лікарка-фтизіатр відділу управління та протидії туберкульозу;
  • Людмила Прилепіна, головна фахівчиня з аналітики.

16 липня делегація відвідала заклади охорони здоров’я у Львівській області, які надають допомогу людям, хворим на туберкульоз: КНП Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Бібрської міської ради.

17 липня відбулася робоча зустріч із ключовими партнерами Національної туберкульозної програми, включаючи науковців, представників фтизіатричної служби, основних реципієнтів Глобального фонду, громадські організації та партнерів.

Україна демонструє значний прогрес у програмі протидії туберкульозу. Розроблено національну політику щодо подолання туберкульозу, затверджено трирічний план протидії туберкульозу, обстежено 76 % груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз, розширено доступ до квантиферонових тестів та короткого профілактичного лікування.

За результатами цієї місії ЄвроВООЗ та Центр громадського здоров’я продовжать роботу над адаптацією рекомендацій ВООЗ щодо профілактики та скринінгу туберкульозу відповідно до національного контексту. Експерти ЄвроВООЗ нададуть рекомендації щодо переліку груп для систематичного скринінгу та профілактичного лікування, а також визначать найефективніші інструменти скринінгу, враховуючи економічну доцільність та обмеження, пов’язані із масштабною війною проти України.

Інші новини