Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна безкоштовно отримає новітній протитуберкульозний препарат
24.03.2017
18:27

Україна безкоштовно отримає новітній протитуберкульозний препарат

Україна безкоштовно отримає новий препарат бедаквілін для лікування найважчих форм туберкульозу у рамках проекту USAID «Challenge TB» – безоплатних поставок у країни із найвищим рівнем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. За даними ВООЗ, в Україні на мультирезистентну форму хворіє кожен 4-й хворий на туберкульоз.

«Ми вдячні нашим партнерам, міжнародним організаціям, які надали ці ліки. Це дійсно надія для 1,5 тисячі пацієнтів, у яких дуже тяжка форма туберкульозу», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Проект здійснює міжнародна організація РАТН спільно із Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Яновського. «Ми плануємо завезти його на початку квітня цього року, цей процес майже на фінальній стадії», – розповіла Катерина Гамазіна, голова представництва PATH в Україні.

Бедаквілін зараз вважається найефективнішим препаратом проти мультирезистентного туберкульозу. «Цей новий препарат відновлює надію на одужання пацієнтів із туберкульозом з розширеною резістентністю. Дослідження показали, що застосування бедаквіліну дозволяє вилікувати туберкульоз лише за 6 місяців, але в цілому хворий лікується не менше 20. Тобто решту часу лікується ще додатково іншими препаратами», – зазначив Джордж Кент, заступник Голови дипломатичної місії США в Україні. Станом на 2016 рік його застосовували вже у 70 країнах. За кордоном вартість одного курсу лікування коштує близько 2 тисяч доларів.

Першими почнуть лікування 200 пацієнтів на базі клініки Інституту фтизіатрії та пульмонології. Це пацієнти, хворі на важкі форми туберкульозу із розширеною резистентністю до основних протитуберкульозних препаратів. Режим лікування розробили провідні фахівці проекту USAID на основі міжнародних рекомендацій ВООЗ.

Бедаквілін завжди застосовується у комплексі з іншими 5-7 препаратами. «Лікування для дуже важких хворих триватиме більше 20 місяців, але бедоквілін використовують протягом перших шести: він добре накопичується і надовго затримується в організмі, тому терапевтичний ефект триватиме. Ці перші 6 місяців пацієнти лікуватимуться у клініці інституту, потім вони будуть виписуватися у регіони, де вони проживають», - розповіла Катерина Гамазіна. «Взагалі лікування має бути амбулаторним, якщо є така можливість, але у нашому випадку ми говоримо про дуже важких хворих і про те, що препарат буде використовуватися у країні вперше. Дуже важливо лікувати хворих у спеціальних умовах, під щоденним наглядом, щоб лікування не переривалося і щоб не розвинулася стійкість збудника туберкульозу і до цього препарату», – пояснила вона.

За словами Наталії Нізової, генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ, зараз основні завдання – створити умови для швидкої реєстрації новітніх препаратів та оптимізувати національні протоколи лікування. «Ми вважаємо, що протягом наступної Національної програми із 2017 по 2021 рік у нас є реальна можливість забезпечити таким лікуванням усіх пацієнтів із мультирезистентним туберкульозом», – заявила Наталія Нізова.

Василь Мельник, заступник директора Інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського повідомив,що  у 2016 році захворюваність на туберкульоз знизилася, проте на тлі загального зниження у 13 областях відбулося зростання. Основні виклики – забезпечити ефективність і безперервність лікування та вчасно виявляти захворювання.

Туберкульоз на глобальному рівні входить до першої десятки причин смерті. Протягом минулого року в світі захворіли близько 10 мільйонів, майже 2 мільйони померли. У Європейському регіоні рівень захворюваності знижується щорічно приблизно на 4,3% – це найшвидше зниження серед усіх регіонів, проте мультирезистентний туберкульоз залишається серйозним викликом – лише 51% пацієнтів виліковуються, розповів Доктор Масуд Дара, координатор напрямку інфекційних захворювань і програмний менеджер об’єднаної програми боротьби з туберкульозом, ВІЛ та вірусними гепатитами Європейського регіонального бюро ВООЗ. «Серед пострадянських країн деякі, наприклад,  Латвія і Естонія, вже суттєво знизили рівень захворюваності не лише в абсолютних числах, але й у відсотках. Тож старання винагороджуються результатом, але необхідно багато роботи, стабільне фінансування, пацієнторієнтоване лікування і доступ до якісної медичної допомоги», – зазначив Масуд Дара.

Інформаційна довідка:

За даними ВООЗ в Україні захворюваність знижувалася в середньому на 3,3% з 2007 року. У 2016 році за даними Центру медичної статистики МОЗ України в Україні рівень захворюваності складає 67,6 на 100 тис. населення, при цьому у 2016 році захворіло близько 29 тис осіб, що на 4,3% менше, ніж у 2015 році.

У 2016 році найвищий показник захворюваності був у Одеській, Херсонській, Київській, Чернігівській областях. 

Інші новини