Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна отримала від Швеції понад 500 тис. доз оновленої вакцини Pfizer проти «Омікрону»
05.10.2022
11:49

Україна отримала від Швеції понад 500 тис. доз оновленої вакцини Pfizer проти «Омікрону»

Уряд Швеції передав Україні понад 500 тис. доз вакцини Comirnaty Original/Omicron BA.1 від Pfizer-BioNTech, яку було розроблено спеціально проти штаму коронавірусу SARS-CoV-2 «Омікрон» та його варіантів.

Вакцина, яку надає Швеція, призначена для бустерного щеплення тих, хто вже має первинний курс вакцинації від COVID-19. Препарат уже розвезли в більшість областей України, зокрема по 23 тис. доз доставили в Тернопільську, Рівненську, Хмельницьку та Житомирську області, 40 тис. у Дніпропетровську, 34,5 тис. у Вінницьку, 20 тис. у Сумську, 17 тис. в Івано-Франківську, 11,5 тис. у Миколаївську, 8,6 тис. в Одеську, 5,7 тис. у Донецьку область.

«Навіть у надскладних умовах війни ми продовжуємо вакцинацію українців проти COVID-19 і дякуємо урядові Швеції за допомогу. Завдяки вам Україна стала однією з перших країн світу за межами ЄС, які отримали оновлену вакцину. Відтепер ще більше українців зможуть захиститися від важкого перебігу та ускладнень коронавірусної хвороби», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Comirnaty Original/Omicron BA.1 — це оновлена версія вакцини Comirnaty від американської компанії Pfizer та німецької фірми BioNTech, адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2.

Comirnaty Original/Omicron BA.1 призначена лише для людей, які вже отримали первинний курс вакцинації проти COVID-19 будь-якою іншою вакциною. В Україні вакцина використовуватиметься для першого та другого бустерних щеплень людей віком від 18 років.

Нагадуємо, що в Україні первинний курс вакцинації від коронавірусної хвороби складається із двох доз вакцини Comirnaty від Pfizer чи CoronaVac від Sinovac, або з однієї дози вакцини Janssen (Jcovden) від Johnson & Johnson.

Щоб посилити й подовжити захист від важкої форми хвороби, через 5 місяців після первинного курсу всім повнолітнім слід зробити бустерне щеплення будь-якою наявною вакциною проти COVID-19.

Літнім людям та людям із хронічними хворобами рекомендований другий бустер будь-якою з наявних вакцин через 4 місяці після першого. Усім іншим групам українців також може отримати друге бустерне щеплення.

Щепитися можна безоплатно в будь-якому пункті вакцинації. Адреси та контакти пунктів за посиланням vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Інші новини