Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна перейде на амбулаторну модель лікування туберкульозу — Віктор Ляшко
13.12.2018
13:00

Україна перейде на амбулаторну модель лікування туберкульозу — Віктор Ляшко

З другої половини 2019 р. хворі на чутливі форми туберкульозу лікуватимуться переважно амбулаторно, під наглядом сімейного лікаря. Про це на прес-брифінгу заявив перший заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко.

«Наступного року Україна перейде на амбулаторну форму лікування туберкульозу. Передбачається запровадження помісячної оплати сімейним лікарям за результати та контрольований процес лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі. Ми плануємо це впровадити з другого півріччя 2019 р.», — зазначив пан Ляшко.

За його словами, кошти сімейним лікарям за супровід хворих із туберкульозом може виплачувати Національна служба здоров’я України.

«Це буде доплата сімейним лікарям, які виявили хворого на туберкульоз та супроводжували процес лікування. При наданні первинної медичної допомоги впроваджується анкетування хворих на туберкульоз. Лікарі помилково вважають, що анкетування впроваджено для заміни існуючих методів діагностики. Це — неправда. Анкета впроваджується лише для того, щоб лікарі не пропускали випадки туберкульозу», — пояснив фахівець.

Віктор Ляшко наголосив, що анкетування тільки виявляє, чи є ймовірність зараження на туберкульоз. Після анкетування лікар спрямовує хворого на подальші методи діагностики, зокрема, флюорографію, бактеріоскопічні та генно-молекулярні дослідження, для визначення діагнозу.

Інші новини