Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні понад рік працює професійний сервіс з надання допомоги у припиненні куріння
27.06.2018
14:30

В Україні понад рік працює професійний сервіс з надання допомоги у припиненні куріння

27 червня 2018 року відбулася прес-конференція, присвячена обговоренню питань, пов’язаних із відмовою від куріння та презентації результатів першого року роботи професійного сервісу з надання допомоги у відмові від куріння (http://stopsmoking.org.ua/).

Під час прес-конференції фахівці ВООЗ, Центру громадського здоров’я МОЗ України, а також експерти з контролю над тютюном розповіли про основні проблеми відмови від куріння та важливість надання професійної допомоги курцям.

Сервіс розпочав роботу 20 червня 2018 року. Він складається з «гарячої» телефонної лінії та професійного веб-сайту. Веб-сайт містить практичну інформацію щодо відмови від куріння, а консультанти «гарячої» лінії (0-800-50-55-60) надають фахову підтримку курцям, які хочуть позбутися тютюнової залежності.

За рік на «гарячу» лінію для отримання консультації звернулися понад 700 клієнтів. Переважна більшість з них - це чоловіки-курці (80%) старшого віку (понад 50 років) з високим рівнем нікотинової залежності, великим стажем куріння та невдалим досвідом відмови. Саме ця категорія курців потребує допомоги найбільше, адже кинути самостійно для них вкрай важко.

Основна причина відмови від куріння, про яку говорить понад 60% клієнтів, – турбота про власне здоров’я. Лише близько 8% з них хочуть кинути курити заради фінансових заощаджень.

Послугами веб-сайту з червня 2017 року скористалися 13,5 тисяч клієнтів, серед яких 55% жінок та 45% чоловіків. Це люди переважно молодшого і середнього віку (25-44 років), з невисоким або середнім рівнем нікотинової залежності, які мають декілька невдалих спроб відмови від куріння. На сайт заходили не лише жителі України але й користувачі з інших країн Європи, Азії, Північної та Південної Америки, Австралії і навіть Африки, що свідчить про його популярність.

Сервіс з надання допомоги у відмові від куріння розроблено в межах спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Бюро ВООЗ в Україні, яка впроваджується громадською організацією «Життя» за фінансової підтримки Швейцарської Агенції розвитку та співробітництва в рамках проекту «Неінфекційні хвороби: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

«Гаряча» телефонна лінія 0-800-50-55-60 безкоштовна для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України. Конфіденційні консультації надають професійні психологи.

Також консультацію можна отримати на сайті, поставивши запитання в онлайн-чаті, або надіславши запит через електронну пошту. На сьогодні сервіс працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00.

Як демонструє світова практика, безкоштовна професійна «гаряча» лінія та веб-сайт є ефективним інструментом для допомоги людям, які хочуть відмовитися від куріння, особливо для країн, де бракує професійної допомоги у припиненні куріння. За даними досліджень, проведених у США, звернення на «гарячу» лінію може удвічі підвищити шанси курця на успіх . 

В Україні  щоденними курцями є 35,9% чоловіків та 7,0% жінок. Загалом щоденно курить 7,2 млн дорослих українців. 

Від хвороб, викликаних вживанням тютюну, в Україні щорічно помирають в середньому 85 тисяч громадян. Крім того, курці живуть в середньому на 16 років менше за некурців.

Щорічні втрати через витрати на лікування та втрату працездатності від пов’язаних із тютюном захворювань в нашій державі становлять близько 12,5 мільярда доларів США (3,2% річного ВВП). 

Уникнути шкідливого впливу куріння можна на 100% виключивши споживання тютюну. 

Сервіс відмови від куріння – анонімний. Дані про клієнтів, які збираються в процесі консультацій, надійно захищені та використовуються виключно для того, аби зробити процес консультування більш ефективним. Узагальнені дані аналізуються для того, щоб краще зрозуміти особливості і потреби клієнтів та, відповідно до них, надалі вдосконалювати сервіс.

Катерина Римаренко, координатор проектів ГО «Життя»: «В Україні велика кількість курців, які хочуть позбутися залежності, намагаються це зробити, але не можуть. За даними досліджень, серед українців лише 1,2% тих, хто намагається кинути курити, досягають успіху. Це катастрофічно мало, і ми щиро сподіваємося, що завдяки нашому Сервісу з надання допомоги у припиненні куріння кількість тих, хто кинув курити, істотно зросте. Ми бачимо, що попит на такі послуги є, і він досить великий, адже за рік роботи сервісу, попри те, що його прицільно не рекламували, ми отримали досить багато звернень на «гарячу» лінію та відвідувань веб-сайту».

Роберто Гнезотто, проектний менеджер із запобігання розповсюдженню неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні: «Подібні професійні сервіси для курців працюють у багатьох країнах. Вони є важливим компонентом системи контролю над тютюном та повністю відповідають вимогам Статті 14 Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Ми щиро раді, що минулого року Україна приєдналася до низки країн, які мають гарячу телефонну лінію та веб-сайт для допомоги людям з нікотиновою залежністю. Це один із важливих кроків на шляху подолання тютюнової залежності та досягнення Цілей сталого розвитку».

Володимир Курпіта, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»: «Куріння – це хвороба, яку потрібно лікувати. Лише повна відмова від активного та пасивного куріння та створення вільних від тютюнового диму громадських приміщень може запобігти хворобам, спричиненим вдиханням тютюнового диму. Не існує також безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму, тому від куріння страждають і курці, і люди, які їх оточують. Уникнути шкідливого впливу куріння можна на 100% виключивши споживання тютюну. Щорічно від хвороб, викликаних вживанням тютюну, в Україні помирає в середньому 85 тисяч наших громадян. Переважну більшість із цих смертей можна попередити, у тому числі, шляхом відмови від куріння».

Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я: «Кинути курити – одне з найкращих рішень у житті кожного курця, адже вже з першого дня відмови від сигарет організм курця починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуються. Чим раніше курець прийме рішення кинути курити, тим краще. А звернувшись на створений сервіс, шанси успішно кинути курити суттєво зростуть».

Яна Григор’єва, консультант сервісу з надання допомоги у припиненні куріння: «На сервіс звертаються дуже різні люди: хтось хоче кинути курити сам, а хтось цікавиться інформацією для рідної людини; хтось перебуває у процесі відмови від куріння, а хтось тільки задумується над тим, щоб кинути. Багато клієнтів розраховують отримати «чарівну пігулку», яка швидко позбавить їх від тютюнової залежності. Однак ми говоримо про те, що відмова від куріння – це процес, часто непростий і тривалий, який потребує серйозної мотивації та сумлінної підготовки. Тільки за таких умов людина може досягти успіху і кинути курити назавжди, і це те, чим унікальний сервіс, адже ми допомагаємо з мотивацією та розробкою власного плану відмови від куріння».

Для контактів: Оксана Тотовицька, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org

Інші новини