Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні запровадять мобільний додаток для контролю ТБ
08.11.2018
15:00

В Україні запровадять мобільний додаток для контролю ТБ

Розширення програмного управління у сфері профілактики та лікування латентної туберкульозної інфекції (ЛТІ) є важливим кроком до подолання епідемії ТБ. Проте в Україні цей напрям ще потребує оптимізації, зокрема:

  • удосконалення систематичного моніторингу;
  • відмови від застарілих форм паперових реєстрів;
  • систематизації фрагментованих даних;
  • перевірки якості програмного управління на регіональному та національному рівнях.

Глобальна програма ТБ ВООЗ, за підтримки Європейського респіраторного товариства, розробила мобільний додаток LTBI-care для полегшення моніторингу та оцінювання програмного управління ЛТІ.

Запровадження цифрових технологій у сфері боротьби із ТБ спрямовано на зміцнення систем охорони здоров’я на кількох рівнях, покращення системи моніторингу та оцінювання даних, поліпшення доступу до інноваційних інструментів профілактики, діагностики та лікування ТБ тощо.

Додаток LTBI-care має полегшити збирання даних, потрібних для контролю показників програмного управління ЛТІ та управління цими даними в режимі реального часу.

За ініціативи Центру громадського здоров’я МОЗ України 6 листопада відбулася зустріч українських фахівців із паном Саб’ясачі Дасом, представником компанії-розробниці Dure Technologies. ЦГЗ репрезентували Ксенія Сердюк (провідна спеціалістка відділу управління проектами та міжнародної співпраці), Олександр Курдус (начальник відділу підтримки інформаційних систем), Андрій Мамотенко та Ольга Зайцева (фахівці відділу координації програм лікування ТБ). Захід відбувся у рамках діяльності Центру щодо розширення доступу до розробки та впровадження нових цифрових медичних інструментів для подолання туберкульозу відповідно до національних потреб.

Учасники зустрічі ознайомилися із основними можливостями LTBI-care на базі демоверсії та її функціонального забезпечення, обговорили можливості та перспективи використання додатку, а також визначили необхідні обсяги технічної допомоги для впровадження зазначених цифрових технологій в Україні.

За підсумками зустрічі команда ЦГЗ підтвердила готовність до впровадження додатку LTBI-care в Україні.

Цифрові технології надають дедалі більше можливостей для глобальної ліквідації ТБ, особливо країнам із великими тягарем та уразливими групами населення. Команда Центру вдячна пану Саб’ясачі Дасу за участь у зустрічі та надану консультаційну допомогу і сподівається на подальшу плідну співпрацю.

Наступними кроками будуть розробка і впровадження пілотного проекту із застосування додатку LTBI-care у кількох регіонах, із подальшим охопленням усієї території України.

Інші новини