Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні запровадять регіональні дорожні карти з ЕПМД ВІЛ
15.03.2019
17:05

В Україні запровадять регіональні дорожні карти з ЕПМД ВІЛ

В Україні реалізують комплекс заходів з елімінації передавання ВІЛ від матері до дитини (ЕПМД ВІЛ). При цьому буде враховано регіональні особливості впровадження програми профілактики передавання ВІЛ від матері до дитини (ППМД). План таких заходів розроблено за участі експертів управлінь охорони здоров’я облдержадміністрацій за напрямками «Педіатрія» та «Акушерство і гінекологія», фахівців регіональних ЦГЗ і центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, які залучені до програми ППМД, а також представників неурядових організацій.

Впровадження регіональних дорожніх карт з ЕПМД ВІЛ покращить доступність і якість послуг для ВІЛ-позитивних вагітних та народжених ними дітей, допоможе запобігти новим випадкам передавання ВІЛ від матері до дитини.

У 2018 р. в Україні рівень передавання ВІЛ від матері до дитини становив, за даними ранньої діагностики, 2% (38 ВІЛ-позитивних дітей віком до 1 року, рівень охоплення ПЛР — 81%), а за даними серологічної діагностики когорти дітей, народжених ВІЛ-позитивними жінками 2016 р., — 3,6% (92 ВІЛ-позитивні дитини віком 18 місяців і старше).

Тренінги з упровадження регіональних дорожніх карт ЕПМД ВІЛ відбулися 13 і 14 березня 2019 р. у Києві з ініціативи Робочої групи з підготовки до валідації елімінації передавання ВІЛ та сифілісу від матері до дитини в Україні, що затверджена наказом ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» від 19.04.2018 № 24, за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ВБО «Час життя плюс».

Учасники навчання обговорили шляхи посилення ЕПМД ВІЛ в Україні та узгодили заходи з ППМД на регіональному рівні для включення їх до дорожньої карти з ЕПМД ВІЛ та прискорення підготовки нашої країни до процесу підтвердження елімінації передавання ВІЛ від матері до дитини.

Інші новини