Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбулася нарада з розвитку лабораторної діагностики туберкульозу
23.06.2018
10:00

Відбулася нарада з розвитку лабораторної діагностики туберкульозу

21 червня 2018 року фахівці Центру громадського здоров’я разом з представниками  Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України  та лабораторії з мікробіологічної діагностики  Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України провели спільну нараду з питань сталого функціонування та зміцнення  Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України.

Відповідно  до наказу МОЗ України лабораторія з мікробіологічної діагностики туберкульозу Державної установи «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України» виконує  функції Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України.

Учасники наради обговорили основні напрямки подальшої співпраці, пріоритетні заходи щодо оптимізації лабораторної мережі  та плани щодо розвитку лабораторної діагностики туберкульозу, зокрема впровадження сучасних методів молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу.

Завдяки співпраці Центру громадського здоров’я та Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу в пілотних регіонах України розпочато розширення доступу до молекулярно-генетичних методів дослідження на первинному та вторинному рівні надання медичної допомоги в межах госпітальних округів. Протягом 2019 року аналогічний досвід буде впроваджено в решті регіонів.

Наразі вже налагоджено проведення щорічного зовнішнього контролю якості тесту медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів 1-го та 2–го ряду. Крім того, фахівцям регіонального рівня надається організаційно-методична допомога у складних для діагностики випадках туберкульозу, а також проводиться підготовка до впровадження методики визначення чутливості до нових протитуберкульозних препаратів.

Інші новини