Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відділення хіміорезистентного туберкульозу у Вінницькій області презентувало досвід з підвищення ефективності лікування хвороби
17.10.2019
11:25

Відділення хіміорезистентного туберкульозу у Вінницькій області презентувало досвід з підвищення ефективності лікування хвороби

Вінницька область є прикладом ефективної протидії резистентному туберкульозу. За кошти обласного бюджету та Державного фонду регіонального розвитку відділення резистентного туберкульозу Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об'єднання «Фтизіатрія» переобладнано відповідно до сучасних рекомендацій зі стаціонарного лікування хворих та стандартів інфекційного контролю. 

У «Фтизіатрії» встановили системи механічної вентиляції, відеоспостереження та обладнали кожну палату окремим санвузлом. Це запобігає передачі різних штамів бактерій  від пацієнта до пацієнта. Всі відділення закладу забезпечені бактерицидними опромінювачами для зон високого ризику і сучасними засобами захисту для медпрацівників і хворих. Це значно знижує ризик професійного захворювання на туберкульоз. 

Робота закладу організована за пацієнтоорієнтованим підходом. Він передбачає не тільки безпеку і ефективне лікування, а й комфортні умови для пацієнтів. Щоб забезпечити зручність лікування створили можливість виклику медперсоналу у палату та приміщення для зустрічей з відвідувачами, консультацій та медичних маніпуляцій. 

Курс лікування туберкульозу часто триває більше 6 місяців і при складному перебігу хвороби, людям доводиться проводити тижні або навіть місяці в лікарні. Переривання лікування призводить до резистентності, а комфортне перебування на стаціонарі зменшує шанси на недолікування.

Для обміну досвідом Центр громадського здоров’я України організував зустріч фахівців на базі «Фтизіатрії». Долучились керівники регіональних протитуберкульозних служб Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Одеської Полтавської, Сумської та Хмельницької областей. Від Центру громадського здоров’я взяли участь Яна Терлеєва, керівник відділу координації програм лікування ТБ, лікар-фтизіатр, координатор Вінницького регіону Ольга Зайцева та фахівець відділу антибіотикорезистентності та інфекційного контролю Данило Бріндак. 

Зустріч організовано в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби із туберкульозом, ВІЛ/СНІДом та малярією, за сприянням Департаменту охорони здоров'я Вінницької обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, що Україна входить в 10 країн світу за темпами поширення мультирезистентного туберкульозу. Станом на 1 жовтня 2019 на лікуванні перебувало 19 390 людей. Лише за вересень було зареєстровано 419 випадків захворювання на мультирезистентний туберкульоз. Швидке поширення резистентної форми туберкульоз становить велику небезпеку здоров’ю населення.

Інші новини