Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Отже, у Всесвітній день боротьби з остеопорозом поговоримо про те, що потрібно для збереження здоров’я кісток!
20.10.2021
14:15

Всесвітній день боротьби з остеопорозом. Що робити, аби зберегти здоров’я своїх кісток

Люди старшого віку досить часто страждають від остеопорозу — підвищеної ламкості кісток. Ця хвороба розвивається через вікові порушення гормонального балансу й обміну речовин. Але варто потурбуватися про здоров’я своїх кісток ще змолоду!

Отже, у Всесвітній день боротьби з остеопорозом поговоримо про те, що потрібно для збереження здоров’я кісток!

  • Кальцій

За міцність кісток відповідає кальцій. Коли ваше тіло утворює нову кісткову тканину, воно спочатку закладає каркас з колагену. Потім кристали кальцію з крові поширюються по колагеновому каркасу. Тверді кристали заповнюють усі отвори і тріщини. Кальцій і колаген працюють разом, щоби зробити кістки міцними та гнучкими.

Кожна клітина нашого тіла потребує кальцію. А в кістках зберігається кальцій для крові і клітин. Якщо організм не отримує достатньо кальцію, він забирає його з костей. А тому це може послабити кістки.

Щоби ваші кістки були міцними, варто вже зараз не забувати вживати продукти з вмістом кальцію, наприклад, молочні продукти, як-то твердий і домашній сир, йогурт, молоко тощо. 

  • Вітамін D

Кальцій не може виконувати свою роботу без вітаміну D. Цей важливий вітамін допомагає кісткам засвоювати кальцій, отриманий із їжею. Вітамін D ми отримуємо з продуктів харчування, наприклад, жирної морської риби або від сонячного світла. Тож їжте принаймні 200–250 г жирної риби щотижня й частіше гуляйте надворі!

  • Фізична активність

Кістки — це жива тканина, а фізична активність допомагає формувати нову кісткову тканину та робить м’язи сильнішими, а вони додатково зміцнюють кістки. Тож бігайте, стрибайте та танцюйте! Займайтеся плаванням, катайтеся на велосипеді чи грайте у футбол. Це все корисно для ваших кісток!

Та не забувайте, що просто додати кальцій та вітаміни до свого раціону — недостатньо. Як і недостатньо просто почати більше рухатись. У комплексі — корисна їжа та фізична активність — допоможуть отримати найкращі результати.

Отже, ведіть здоровий і активний спосіб життя, відмовтесь від шкідливих звичок, тоді ваші кістки будуть здоровими та міцними навіть у старшому віці.

Інші новини