Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день запобігання самогубствам
10.09.2021
11:37

Всесвітній день запобігання самогубствам

Тему суїцидів не можна ігнорувати, адже кожен такий випадок — трагедія.

Самогубство залишається однією з основних причин смерті в усьому світі. Саме суїциди щороку забирають більше життів, аніж ВІЛ, малярія чи рак грудей, чи навіть військові дії і вбивства.

За даними ВООЗ, у 2019 році внаслідок самогубств пішло з життя більше 700 тис людей. Тобто кожна сота людина вчинила суїцид.

Пандемія COVID-19 ще погіршила цю ситуацію. Адже дуже багато людей зіткнулися з втратою роботи, фінансовою скрутою й соціальною ізоляцією, які є факторами ризику для вчинення суїциду.

В Україні, за даними Держстату у 2020 році самогубство стало причиною смерті 6103 людей. Станом на червень 2021 року від навмисних самоушкоджень померли 2988 людей.

Як розпізнати суїцидальні настрої?

Суїцидальні настрої та власне суїцид можуть виникати в людини, яка відчуває сильний душевний або фізичний біль, не може впоратися із ситуацією, що склалася, не має більше сил та бажання жити. Людина, яка має суїцидальні думки, відчуває настільки сильний біль, що не бачить іншого виходу.

Спільною ознакою людей, схильних до самогубства, є складнощі в побудові близьких стосунків, тотальне почуття самотності, необумовлене почуття провини, схильність до співзалежних відносин, занижена самооцінка, екзистенційні та духовні кризи.

Зазвичай немає єдиної причини, через яку хтось вирішує померти внаслідок самогубства. Суїцидальні думки можуть з’являтися на тлі психічних розладів, зокрема депресії, але також можуть виникати й  у людини, яка досі не стикалася з ментальними проблемами. Наприклад, якщо вона зазнала сильного стресу чи перебуває в стані психічного та фізичного виснаження.

Причинами самогубства можуть стати також залежності від алкоголю та наркотичних речовин, фізичні вади — неврологічні, онкологічні захворювання, ВІЛ інфекція тощо.

Для попередження самогубства дуже важливо визначити потенційно вразливу людину, яка належить до групи ризику, та зрозуміти, які саме обставини впливають на поведінку самознищення.

Якщо вам або вашим близьким потрібна допомога:

  • У Києві працює цілодобовий «Телефон довіри» Центру медико-психологічної допомоги та профілактики кризових станів за номерами телефонів 044 456 17 02 та 044 456 17 25.
  • В Україні цілодобово працює «гаряча лінія» з попередження суїцидів та психологічної підтримки Lifeline Ukraine для ветеранів за номером 7333.
  • За номером 0–800–501–701 працює Всеукраїнський телефон довіри.

5 кроків до покращення свого психічного здоров’я

Інші новини