Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Xpert MTB/RIF Ultra — крок уперед у діагностиці туберкульозу в Україні
20.11.2018
12:00

Xpert MTB/RIF Ultra — крок уперед у діагностиці туберкульозу в Україні

У листопаді за ініціативи ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією закуплено набори картриджів другого покоління для системи GeneXpert — Xpert MTB/RIF Ultra. Ці тести чутливіші за класичні картриджі Xpert MTB/RIF, тому ВООЗ рекомендує використовувати Xpert MTB/RIF Ultra як початковий діагностичний тест для всіх дорослих та особливо дітей, ВІЛ-інфікованих пацієнтів із симптомами туберкульозу. Впровадження в Україні нового молекулярно-генетичного тесту допоможе виявити ТБ на ранніх стадіях та зменшити кількість утрачених для подальшого спостереження випадків туберкульозу.

Із 21 листопада Центральна референс-лабораторія МОЗ України, що функціонує на базі лабораторії мікробіології та біохімії ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України», розпочинає випробування методики застосування нових картриджів. Після завершення випробування буде надано відповідні рекомендації фахівцям з лабораторної діагностики ТБ. Картриджі Xpert MTB/RIF Ultra передадуть для використання закладам, де інстальовано системи GeneXpert: протитуберкульозним диспансерам, Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ», центральним районним лікарням, центрам профілактики та боротьби зі СНІДом, медичним закладам ДКВСУ та Міністерства оборони.

Для якісного та раціонального застосування нових картриджів під час їхнього впровадження у регіонах фахівці Центральної референс-лабораторії МОЗ України та ЦГЗ, за технічної допомоги представника Cepheid HBDC в Україні, надаватимуть лабораторним спеціалістам організаційну методичну підтримку (кураторські візити, тренінги, консультації, зокрема дистанційні).

Інші новини