Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна розширює можливості сучасної діагностики туберкульозу
31.10.2018
12:30

Україна розширює можливості сучасної діагностики туберкульозу

Один із важливих кроків до зниження тягаря туберкульозу та викорінення цієї інфекції — своєчасна і точна діагностика з метою призначення належного лікування.

У стратегії Всесвітньої організації охорони здоров’я «Покласти край ТБ», яку підтримала Україна, рекомендовано застосування швидких тестів Xpert MBT/Rif для первинного діагностичного дослідження всіх осіб із ознаками ТБ. Зокрема, в нашій країні це стало можливим завдяки включенню сайту ВООЗ до переліку джерел клінічних настанов, які дозволені до застосування згідно з наказом МОЗ України від 26.09.2018 № 1752 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 1161/32613).

Під орудою Центру громадського здоров’я МОЗ України та завдяки технічній підтримці ВООЗ і гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією розпочато впровадження зазначеної рекомендації у трьох регіонах із перспективою подальшого розширення у масштабах всієї країни протягом І півріччя 2019 р.

Сьогодні для виявлення ТБ у пацієнтів із відповідними симптомами закуплено системи GeneXpert для Одеської, Херсонської, Дніпропетровської областей, Міністерства оборони України в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. До кінця року країна отримає додатково 29 систем GeneXpert, а 2019 р. буде закуплено ще 56. Таким чином, у кожному госпітальному окрузі буде забезпечено доступ до сучасного методу діагностики ТБ.

Утім, нагальними проблемами для країни є не тільки ТБ, а й ВІЛ-інфекція, гепатити, інші інфекційні та неінфекційні хвороби, зокрема, онкологія та захворювання, що передаються статевим шляхом. За таких умов оптимально мати один прилад для швидкої діагностики всіх найпоширеніших захворювань.

Саме це питання фахівці ЦГЗ та партнери обговорили на робочій зустрічі 30 жовтня.

Також учасники наради розглянули важливі аспекти переходу на картриджі Xpert MBT/Utra, які є чутливішими за Xpert MBT/Rif. За ініціативи Центру громадського здоров’я сучасні картриджі Xpert MBT/Ultra вже закуплено і лабораторії отримають їх у листопаді 2018 р.

Наразі Україна закуповує витратні матеріали до систем GeneXpert для виявлення резистентних форм у пацієнтів із ТБ за кошти державного бюджету. Під час переходу закупівель від міжнародних агенцій (ПРООН) до національної важливо зберегти теперішню вартість тесту — 9,98 доларів США, яка на сьогодні є найнижчою.

Також слід вирішити питання технічного обслуговування систем GeneXpert після закінчення гарантійного терміну в умовах припинення зовнішнього фінансування.

Перспективними є нові можливості діагностики, зокрема мультирезистентного ТБ у дітей до п’яти років, на основі аналізу калу за допомогою системи GeneXpert — з огляду на складність отримання мокротиння у маленьких пацієнтів. Таку методику зараз налагоджують, щоби включити до протоколу лікування ВООЗ.

Ще однією доброю новиною від виробника є можливість закупівлі портативної системи GeneXpert Edge, що може бути використана у важкодоступних для діагностики ТБ районах країни.

І наостанок — найочікуваніша звістка: орієнтовно в лютому 2019 р. буде повідомлено про доступність картриджів XDRTB для виявлення стійкості до ізоніазиду, ін’єкційних препаратів і фторхінолонів.

Інші новини