Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Семінар-нарада з лабораторної діагностики туберкульозу відбувся у Києві
01.11.2018
16:30

Семінар-нарада з лабораторної діагностики туберкульозу відбувся у Києві

Центр громадського здоров’я та Центральна референс-лабораторія з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України організували 31 жовтня – 1 листопада семінар-нараду в Києві з актуальних питань діагностики ТБ.

Участь у заході взяли регіональні лабораторні спеціалісти закладів МОЗ та ДКВСУ, представник регіонального бюро ВООЗ Олексій Бобрик, керівниця Центральної референс-лабораторії МОЗ України Анна Барбова, завідувач лабораторією мікробіології та біохімії Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського АМН України Олександр Журило, завідувачка відділу координації програм лікування туберкульозу ЦГЗ Яна Терлеєва та лабораторна спеціалістка ЦГЗ із діагностики туберкульозу Наталія Кампос-Родрігес, програмний менеджер групи впровадження проекту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в установах ДКВС України Євген Ханюков, спеціалістки міжнародної організації РАТН Ніна Жеребко і Тамара Іваненко.

Присутні обговорили, зокрема, роль регіональних лабораторій у забезпеченні сталості діагностичних послуг в умовах загального реформування системи охорони здоров’я, а також можливість отримання технічної допомоги ВООЗ щодо лабораторного компонента.

Значну увагу було приділено результатам упровадження системи зовнішнього контролю якості лабораторних досліджень, застосування міжнародних рекомендацій і нових технологій якісної діагностики ТБ. За підсумками обговорення фахівці визначили основні напрями вдосконалення лабораторного компонента з туберкульозу.

Окрім того, під час наради було презентовано інформацію щодо виконання лабораторних індикаторів по Україні у розрізі регіонів (рівень бактеріологічно підтверджених випадків ТБ, відсотки охоплення тестом медикаментозної чутливості бактеріологічно підтверджених випадків, охоплення молекулярно-генетичними методами зареєстрованих випадків ТБ) та визначено заходи для ефективнішого досягнення потрібних показників. Також учасники розробили проект алгоритму діагностики ТБ з урахуванням швидких тестів Xpert MBT/Ultra.

Інші новини